29 Jan 2009

♥ Quick Snippet

2 ♥ comments

Dear blog,

Do we have MPs like this?



British MP (Member of Parliament) George Galloway with his speech - "Victory To The Palestinian Resistance". A must see video: "The Palestinian People Will Never Surrender".


No, I don't think so.




♥ izzah©


28 Jan 2009

♥ Kesibukan Melanda

0 ♥ comments

Dear blog,


[Excuse the title, I feel like writing not in my mom's tounge..hee] I am going to have a very busy life starting tomorrow. Ok, this is going to be a short post. I’m currently busy with life. Busy life, anyway, thats today update, told you its short one. So now I’m going to continue my audit.. Till then..



♥ izzah©

21 Jan 2009

♥ Jangan Boikot KFC...??!!

6 ♥ comments
Again. Still on the issue of boycotting. Actually i've think of pen off-ing this issue, but just received a forwarded email, which made me think: laaaaa.. kesiannya! masih ade lagi yang tak tau pasal KFC even working with KFC..??!!! so sad so so sad.. So better for me to quote everything written in the mail here.. read read. And opine yourself.


Salam semua...
Tujuan email ni adalah untuk memberi penjelasan mengenai boikot KFC. banyak orang dah tanya pada saya mengenai KFC.dan ada juga yang sms kata "baik ko berenti keja ngan KFC.ko dok bunuh orang palestin"... .dah banyak sms yang saya dapat...daripada kawan2 sekolah, universiti dan segenap lapisan masyarakat.
Untuk pengetuahuan semua, KFC Holdings (M) Bhd adalah milik Kulim (M) Bhd. Kulim ini pula adalah anak syarikat Johor Corporation. siapa yang tidak tahu sila cari mengenai johor corporation. oleh itu, KFC Holdings (M) Bhd adalah milik malaysia. tiada sebarang keuntungan yang diberikan kepada USmahupun Israel. KFC hanya menggunakan nama. KFC malaysiahanya membayar yuran penggunaan nama sahaja.
Akan tetapi, setelah KFC menjadi anak syarikat Johor Corporation, pengerusinya sedang berusaha untuk membeli KFC di US. ini adalah usaha yang sangat murni. Tan Sri Ali Hashim adalah pengerusinya yang memang mempunyai idea bisnes yang bernas. selain itu juga, dibawah KFC Holdings (M) Bhd terdapat anak syarikat iaitu :
  • Pizza Hut
  • Kedai Ayamas
  • RasaMas Restaurant
  • Ayamas Food Corporation Sdn Bhd
  • Region Food Industries (Sos life)
  • bakery ( untuk garlic bread & roti2 di KFC)
Tenaga kerja untuk semua syarikat ini adalah majoriti melayu islam.oleh itu, bayangkan lah jika masyarakat memboikot KFC apa akan terjadi kepada orang islam malaysia?oleh itu fikir2 kan lah apa yang saya katakan ini. diharap dapat memberi penjelasan kepada sahabat2 dan sesiapa sahaja.sama- sama kita membangunkan ekonomi orang islam.inilah dinamakan Jihad Bisnes.

Sekian.

Muhamad Ammar Abdullah
Halal Audit Executive
KFC Holdings (M) Bhd
03-20263388 ext 282
012-5678443

Oh hello. Jihad bisnes?? JIHAD? Memang tergelak juga bila baca. And yes, only the fee for using the name KFC. How much the fee costs KFC Malaysia?? Seploh ringgit? Doploh ringgit?? Where it goes to? Why not u pay for their secret recipe too. Then convert the name KFC to KLFC. Heh. Oh, not to forget the name Kentucky Fried Chicken, the word Kentucky itself pun dah cukup menunjukkan it is from 'sana'..Ye, memang ramai yg ckp, kesian la kat pekerja KFC. Hilang punca rezeki etc. Tapi, as what written ini Nini's post: Sayyid Muhammad Husayn Fadhlullah mengeluarkan fatwa seperti di atas ni ; we should boycott American goods whenever possible. See. Whenever possible. Susah sangat ye nak tolerate. Then, just happened to me tadi, a conversation between me & my colleagues. Lebih kurang mcm ni la bunyinye..

Mrs. A to Mrs. B : Jom gi lunch at McD..!
Me *menyampuk* : Boikot laaa..
Mrs. A : Eh kak, kalau nak boikot, tak payah pegi memane la.. duk umah jer kak!!
Me *pissed off* : Okey!!

Okeyla. Perkara-perkara yang boleh dan ada kuasa untuk kita elakkan sepenuhnya, apalah salahnya kita buat, betul tak?? Memang la kalau nak boikot sepenuhnya, kita tak ke mana.. Siapa yang suruh boikot sepenuhnya? Diri kita sendiri yang berupaya kawal tindakan kita. Kata-kata Mrs. A tu memang menjengkelkan & ikut emosi rasanya. Sepatutnya orang macam tu la yang tak perlu kemana-mana, duduk diam di rumah, sebabnya orang yang macam tu lah yang tak open.. tak buka minda, mata & matahati ke atas penderitaan & penyeksaan org lain.. Takpelah. Kalau taknak boikot, let me do it by myself. Ye betul, memang sblum ni saya pun consume produk-produk tu.. Tapi sampai bila?? Now is the TIME. Time to tell them we are not powerless. Time for them to STOP the atrocities!!



17 Jan 2009

♥ Ruining my D-schedule..

0 ♥ comments

Semalam my day was full. Pagi : ke Jalan TAR - EuroModa & Harits, petang : ke Atim-Agoy Boutique, Shah Alam. Semuanya untuk preparation 4 the dinner present. Huh. Penat & unfortunately i burned my diet schedule.. :-( Lunch: Pn. Fatimah (Acquisition Dept.) belanja kami smua nasi beriani (yg mmg lazeez btul!), then petang when we dropped by Atim-Agoy, the owner Kak Hamadah (looks like 'Kakak', yet she's 62 ok!!) treated us Soto! Kenyang betul, alhamdulillah.. Met both KSU's wife & x-KSU's wife overthere.. saya pun cakap kat boss, alamak kantoii.. hehe.. whilst indulging ourselves with the treat, Datuk called boss & ordered us to do audit.. its already 4 p.m & how come we can begin the audit at 4 p.m. in the evening, provided that its Friday la?? So boss ckp, on Monday la kita begin je the audit. Then we arrived at the office about 5.15 p.m with our stomach fulled.. hehe. Tonite, we are going to have dinner with Baba's friend who just arrived from U.A.E. yesterday. The dinner will take place at the Al-Rawsha, KL. Then again, i'm goin to ruin my D-schedule.. huhu.. i'll post some pics later.. =) Oh, eaves-dropping my parents' conversation; they'll throw a ceremony - Kenduri Doa Selamat sooner or later.. mcm best je bunyinye, kan. InsyaAllah. Till then.

14 Jan 2009

♥ Keep boycotting..

0 ♥ comments



So scary ok.. :( Quit now please. Bagus juga boycotting ni. Tak kemana-mana lagi dengan agenda untuk makan. =) Belilah barangan buatan tempatan ye. 

12 Jan 2009

♥ Boycott, will u?

2 ♥ comments


UCAPAN PALESTIN KPD KITA: Jikalau kami gugur syahid, dan anda sekelian terus diam membisu dan hanya menyaksikan sahaja, nantikan hari pembalasan. Kami akan tuntut dari Allah di atas kelalaian anda semua. Kami tidak akan redha terhadap kelesuan dan kebisuan anda semua. Kami tidak akan memaafkannya..

Ngeri juga bila membacanya. Memang perlu pun dilaksanakan misi memboikot ni. Kawan² & famili sibuk forwardkan list barang / produk /servis yg perlu diboikot. Hmm, banyak juga yg memang digunakan & rasanya tak perlu dibeli lagi sekarang.. tempoh boikot untuk sebulan?? atau selama-lamanya..? sedih sgt tengok gambar-gambar tragedi berdarah.. skarang ni berhati-hati juga lah nak membeli barang, takut juga incomenya sampai ke pihak musuh la'natullah tu.. barang-barang tu, insyaAllah ada alternatif lain.. bak kata Nini, kita tak kan mati pun kalau tak ke Tesco.. hehe.. betul3..

Petang tadi kami ke Hoska (as written so) - Hospital Kajang.. melawat Ira, x-colleague hubby.. keguguran 1st child.. :( kesiannya.. memang terkejut sangat, teruk juga keadaan dia.. masa kami sampai, dia tgh terbaring lesu sambil menangis (!) sorang².. bila tengok dah mula rasa sebak di dada.. teringat peristiwa lalu yang traumatic tu.. airmata dah sket bergenang.. tapi takkan nak biar tumpah depan Ira? Nanti lagi menjadi² lak dia.. hubby pun dan start pandang².. takut² saya pun nak nangis sama kot.. pegang tangan Ira, badannya pun panas, demam.. kesiannya.. dekat seminggu terlantar di wad.. aduh.. kenapa la dibiarkan keseorangan.. memang saat² begini la perlunya ada yg meneman.. especially suami.. mcm saya dulu.. kalau dibiarkan sorang, memang la laju je airmata tu.. isk.. sedihnya.. byk kali saya pesan kat Ira, sabarlah, muda lagi, ada peluang lagi, doakan insyaAllah..

Owh, ya Allah, memang saya tau sangat macam mana perasaan dia sekarang.. dan syaitan pasti tgh berusaha keras supaya dia lemah semangat & sedih dan salahkan diri dia.. yg boleh rosakkan fikiran & dirinya.. Ya Allah, moga² Ira segera sembuh & kuat.. Tapi, memang, untuk sembuhkan luka & kesedihan bila kita kehilangan yang paling dekat dgn diri kita, sekurang² ambil masa sebulan.. mungkin 2.. mungkin 3.. bergantung pada kekuatan kita melawan emosi & rasa.. alhamdulillah.. semangat saya kuat, kata hubby.. hari ke-2 selepas bersalin saya dah balik bermalam di rumah.. berkat sokongan & semangat dari dia juga, kan! =) Ya Allah, berkatilah suami ku! ;)

Hmm.. mcm lari topik.. tapi just nak berkongsi rasa.. tapi lepas tragedi yg traumatic tu, ada perubahan yg saya sedar - senang sangat mengalir airmata! sebutlah pasal kesakitan, dengarlah cerita yg sadis, apatah lagi kalau lihat gambar² yg menyayatkan, tambah lagi kalau yg berkenaan dgn bayi / anak² kecil, lagi kalau baca berita pembuangan bayi, aduh, senang sangat tumpah.. amat² senang.. mungkin betul kata org² tua, bila seorang wanita itu bersalin, dari yg tegas akan berlembut, bersalin lagi, utk kali keduanya, akan bertambah kelembutan & sifat keibuannya, bersalin kali ketiga & seterusnya, akan bertambah² lah sifat tu.. hmm.. betul, pengalaman mendewasakan.. :) oh ye, mari boikot kawan²..!

8 Jan 2009

♥ Selemah-lemah bantuan..

2 ♥ comments

Ya Allah
Sesungguhnya kami meletakkan Mu
di batang-batang leher musuh-musuh kami
Dan kami berlindung dengan Mu
daripada kejahatan-kejahatan mereka
Ya Allah
Leburkanlah kumpulan-kumpulan mereka
Pecahbelahkanlah dan kacau-bilaukanlah persatuan mereka
Goncangkan pendirian mereka
Dan hantarkanlah anjing-anjing Kamu kepada mereka
Wahai Tuhan Yang Maha Perkasa
Wahai Tuhan Yang Maha Menghukum
Wahai Tuhan Yang Bersifat Murka
Ya Allah, Ya Allah, Ya Allah
Wahai Tuhan yang menurunkan kitab
Wahai Tuhan yang menggerakkan awan
Wahai Tuhan yang menewaskan bala tentera Al-ahzab
Kalahkan mereka
Kalahkan mereka
Kalahkan mereka
Dan menangkan kami ke atas mereka!

Amin Ya Rabbal 'Alamin.

Takde apa yang perlu diceritakan. Kesibukan membataskan dan selera yg hilang atas penderitaan saudara yang lain. Selemah-lemah bantuan.. Ya Allah, bantulah kami..

5 Jan 2009

♥ Passing Years..

0 ♥ comments

Alhamdulillah.. a year has passed.. a new year is a time to reflect on changes and to see what endures beyond the flash and grab of the moment.. for me New Year's Day is just... a day. The only important thing on New Year's Day is to wake up.. it was a long weekend though. All i did was cooking & cleaning & cooking & taking care of my hubby yg demam. We both (me & my hubby) really dont understand why people celebrating new year.. whats the point?? u r getting older, u have more problems, more commitments, more burdens, more debts, more sins, u r happy with that?? kesiannya. kesian lagi pada saudara kita di Palestin sana. Ya Allah, musnahkanlah syaitan-syaitan la'natullah..


1 Jan 2009

♥ The New Beginning..

0 ♥ comments

Bismillahirrahmanirrahim.. Semoga permulaanku di tahun baru ini dipermudahkan dan diberi barakah oleh ALLAH s.w.t.. May we get closer to ALLAH with each passing years.. Amin amin ya Rabbal 'alamin..

Related Posts with Thumbnails

Google :

Loading...
 

note to self : breathe Design by Insight © 2009