29 Jun 2009

♥ Wherever You Have The Space For It..!

7 ♥ comments
Dear blog,

Assalamualaikum..

Sebenarnya saya cuma nak berkongsi gambar² koleksi yang saya jumpa. Bagi saya, gambar² ini menarik & punya maknanya tersendiri. Ada kisahnya sendiri. Apa yang boleh dihighlightkan di dalam gambar² ini adalah maha pentingnya mengerjakan solat, hatta sedang terlantar sakit, di medan juang atau di mana². Semuanya ada cara tersendiri. Ada rukhsahnya. Hanya tinggal pada diri kita samada kuat atau tidak untuk melaksanakannya, kan. Saya suka tengok gambar ni. Sejuk rasanya hati. Buat saya cemburu sendiri. Syukurlah masih ramai lagi manusia yang lebih cekal dari saya di luar sana. Alhamdulillah.



di atas air


di atas pelayaran


di tengah sungai


di perbatasan


di pusat membeli-belah


di tengah² bandar


di padang


di tengah² hujan


di tepi puing² kemusnahan


di jalanan


di tengah² perjalanan


di dalam taman


di atas bangunan


di tengah lautan


di atas gunung pendakian


di tepian jalanraya


di kawasan lapang


di atas tembok


di kelilingi alam persekitaran


di tepi lot² kedai


di tengah jalanraya



di dalam perjalanan


di kaki pergunungan


di padang luas


di kaki lima


di dalam penerbangan


di kaki tangga


di atas kenderaan


di dalam jihad


di antara kemusnahan


di tepi pantai


di taman awam


di dalam pekerjaan


di padang latihan


di gigi pantai


di celah laluan


di hamparan salji


di dalam gerabak


di tengah kesejukan


di dalam kesempitan


di tengah² ketandusan


engkau berdiri bersolat sedang hatimu ke sana ke mari
tidakkah engkau sedar bahawa perbuatan itu jahat sekali?
engkau berdiri dan berukuk dan bersujud berulang kali
namun rakaatnya kau lupa tidak ingat berapa kali?
celaka engkau, apakah ini solat yang engkau tunaikan?!
kepada Tuhan Rabbul Alamin yang engkau selalu serukan
taqwa dan rahmat belas-kasihan yang engkau harapkan
padahal hatimu terus berpaling terus membelakangkan
kepada yang lain engkau sibuk mengira dan mengingatkan
inikah yang kau katakan solat, tanpa khusyuk yang kau sertakan?!
ingatlah kawan, jika solat itu ditolak dan dikembalikan
alamat celaka menimpa badan, di hari sudah hari kebangkitan!
di akhirat kelak kita dikumpulkan mengikut amal yang kita lakukan
ke hadrat Allah yang Maha Perkasa kita dihadapkan
segala perbuatan segala perlakuan kita dipersoalkan
buruk dan baik semuanya diperlihatkan tiada yang ketinggalan
taqwa dan iman jadi penentuan dan amal soleh diperhitungkan
ketahuilah, jika buku amalan diberi ditangan kiri, celakalah badan
dan sekiranya diberi sebelah kanan tanda bahagia berkekalan
inilah kesudahan bagi semua insan kepada Allah kita dikembalikan..

Allahua'lam..





20 Jun 2009

♥ Escapade II

7 ♥ comments
Dear blog,

Assalamualaikum..

Lama betul saya ambil masa untuk sambung catatan perjalanan ni.. gambar² yang perlu di resize kan terlebih dahulu (saiz asal adalah dlm RAW format; ± 21 MB.. fuh.. dan perlu dipilih dari 1000+ gambar yang ada.. masak jugakla nak mengconvertnya.. hehe) ditambah pula dengan workload yg bertimpa² memang menjadi halangan sebenarnya.. harap maaf bagi yang menanti.. alhamdulillah hari ini sempat untuk saya teruskan catatan ini.. selamat membaca ye.. [posting kali ini memang berjela & penuh gambar ye..]


19 Mei 2009


Jam 1.30 petang, bot kami sampai di jeti. Hanya kami dan 5 orang yang lain bersama menaiki bot. Kami berdua ke Pulau Gemia. Yang lain ke Pulau Perhentian. Bagaimanapun bot akan singgah ke Gemia terlebih dahulu. Perjalanan memakan masa lebih kurang 15 minit. Dari jauh kelihatan pulau kecil di tengah² lautan. Di sebelahnya, terdapat sebuah lagi pulau iaitu Pulau Kapas. Lebih kurang 500 meter dari jeti kecil, bot diperlahankan. Ini kerana kami telah memasuki kawasan peliharaan batu karang. Pertama kali saya menjenguk ke dasar laut, subhanallah! cantiknya! air agak cetek, jernih sememangnya, dan sungguh saya tak sabar untuk jejak ke pulau. Private island, yang sesuai dengan saya yang tak berapa gemarkan crowds.. (malu nak mandi-manda jika terlalu ramai, kan..). Sememangnya musim cuti sekolah bukan pilihan saya untuk bercuti.

[1. Ini lah pulau yang kami jejaki..]

Di jeti, kami disambut oleh pekerja resort yang peramah. Gemia Island Resort & Spa adalah satu²nya resort di private island ini. Di depan resort, kami juga disambut oleh 97 ekor anak penyu yang comel², yang baru berusia 2 hari.

[2. Sebahagian daripada 97 ekor baby turtle yang teramatla comel..]

[3. Salah seekor baby yang terlepas.. hehe]

Geram rasanya untuk saya pegang, tetapi kami perlu uruskan penginapan kami terlebih dahulu. Oleh kerana resort ini menggunakan generator untuk bekalan elektrik, maka pada setiap jam 3 sehingga 5 petang, bekalan elektrik akan diputuskan sementara waktu. Pada waktu ini kami disarankan untuk melakukan aktiviti di pantai (mandi laut, snorkeling, berkayak dan sebagainya).

[4. Pandangan tepi resort daripada bilik kami..]

Kami menginap di bilik yang berdepan dengan laut, di mana balkoninya mengadap ke laut. Di setiap unit bilik disediakan 1 buaian rotan yang digantung di balkoni, bagus juga idea ini Senang untuk bersantai sambil menikmati pemandangan. Cuaca agak panas, ye lah, apa lah yang kita jangkakan kalau berada di tengah² pulau, kan.

[5. Buai rotan yang santai..]

Pukul 2 kami sampai ke bilik, bermakna ada lagi 1 jam untuk kami bersiap sebelum keluar menikmati udara di luar. Selesai solat, berkemas & bersiap, kami dengan rasa teruja membawa segala peralatan untuk mandi & bergambar. Di private island ini terdapat 40 unit bilik yang kesemuanya dibina di gigi air, untuk ke bilik kami perlu melalui 1 tapak penetasan telur penyu.. Terdapat 6 lubang telur penyu yang menunggu hari untuk menetas..

[6. Turtle Conservation Project.. ]

[7. Sukanya dapat 'dukung' baby! ]

Selesai ber'gurau senda' bersama anak² penyu yang comel, kami terus ke agenda utama: mandi laut! Sepanjang petang kami di pantai, mandi, snorkeling, berendam, berenang sepuas²nya.. seronoknya! Dah lama saya tak ke pantai, kali terakhir ialah 2 tahun yang lepas.. oh dan semestinya saya pastikan sunblock spf 130+ bersama!

[8. Pemandangan dari pantai.. nun di sana ialah Pulau Kapas..]

Kami habiskan masa kami sepanjang petang di pantai. Saya sempat melakukan snorkeling, dan dengan underwater camera saya menyelam sambil menikmati keindahan dasar laut. Subhanallah. Cantik amat. Gerun pun ada, bila terserempak dengan batu karang yang agak besar. Takut terpijak. Air yang sangat jernih membuatkan karangan boleh dilihat terus dari atas permukaan air. Maha suci Allah yang menciptakan. Malangnya keindahan di bawah tersebut tidak dapat saya kongsikan di sini, kerana kamera underwater hanya menggunakan filem dedahan biasa (bukan digital).

[9. Aktiviti mengintai ke dalam laut.. ]

Menjelang senja, kami segera ke daratan. Menjelajah ke pantai di bahagian belakang pulau, kerana kedudukan sunset yang strategik dari situ. Dengan segala kelengkapan, kami bersedia. Awan yang agak banyak menyukarkan kami untuk mencuri sunset pada petang itu. Apa pun, percubaan kami agak berhasil. Cantik kan sunset?

[10. Senja dan mentari terbenam di ufuk timur.. ]

Sebelah malam, kami benar² kepenatan sehinggakan terus tertidur selepas Isya'. Terjaga di awal pagi, pukul 3. Subhanallah, terpana kami dengan keindahan sang bulan di tengah malam pekat. Indahnya. Indahnya ya Allah. Cahaya bulan yang berbayang di permukaan lautan betul² menghala ke bilik kami. Seronoknya.

[11. Sinaran bulan yang indah.. dan perhatikan cahaya bintang² yang bertebaran di sekelilingnya..]


20 Mei 2009


Selepas terjaga awal pagi jam 3, kami terus berjaga untuk menanti Subuh dan matahari terbit. Agenda rutin jurugambar. Heh. Pergerakan sunrise agak cepat. Kami perlu pantas (tetapi tempoh pergerakan matahari untuk sunset lebih cepat berbanding sunrise). Saya kongsikan sekuel magical ligt yang berjaya kami curi pagi itu ye! =)

[12. Magical light 1.. ]

[13. Magical light 2.. ]

[14. Magical light 3.. ]

[15. Magical light 4.. ]

[16. Magical light 5.. ]

Selesai sunrise, kami bersiap untuk sarapan. Kami sarapan sambil berbual dengan manager resort yang peramah. Dia mencadangkan kami ke kawasan berbatu di tepi pantai, di situ ada teluk yang cantik & gua akibat hakisan angin & air laut.. sementara air belum pasang, atau kami boleh terperangkap bila high tide semula. Kami terus ke sana. Berbekalkan Crocs, saya meredah kawasan berbatu yang agak licin, mujur Crocs tak mengecewakan. Hehe. Subhanallah. Itulah kata² yang sering terkeluar di bibir saya sepanjang di pulau ini. Ciptaan Allah, benar² indah.

[17. Gua kecil.. memang tak muat untuk saya.. hehe ]

[18. Hasil hakisan air masin + angin.. subhanallah.. ]

[19. Gua yang tersembunyi.. ]

[20. Tapi saya dah jumpa! ]

[21. Pengembaraan bersama crocs.. hehe ]

Laluan gua / slope yang terbentuk akibat hakisan ini menyambungkan lautan di sebelah belakang pulau, terutamanya apabila air pasang. Di sebelah atas permukaan gua ada kelawar² yang menginap & sesekali terbang bila dikejutkan cahaya flash kami. Geram saya nak berendam di situ, teringin nak ke seberang ke sebelah sana. Malangnya saya tak membawa kelengkapan untuk mandi. Rendam kaki bolehlah. Lama juga kami di situ. Tapi sebelum high tide kembali, kami perlu segera ke tepi pantai. Menjelang tengah hari, kami pulang ke bilik, bersiap untuk lunch. Selesai lunch, kami bersedia untuk aktiviti mandi laut, seperti yang ditunggu. Kali ini kami mandi di pantai belakang pulau, di mana lebih sunyi dan tenang. Pemandangannya tak kurang cantik. Dan semestinya kami tak melepaskan peluang bergambar.

[22. Di pantai belakang pulau.. agak terpencil.. ]

Di tepi pantai ini juga ada laluan gua / steep slope yang menembusi ke pantai di belakang pulau. Sekali lagi saya rasa teruja. Walaupun untuk ke gua tersebut saya perlu mendaki, itu bukanlah halangan. Dengan swimwear & peralatan kamera, saya mendaki laluan berbatu. Mujur selamat sampai. Alhamdulillah. Dan Subhanallah.

[23. Pemandangan dari atas..saya suka bentuk love yang terhasil.. ]

[24. Lagi steep slope yang perlu didaki.. ]

[25. Bersama mendaki hingga ke atas.. ]

[26. Inilah tempat yang dituju.. akhirnya.. ]

Sekali lagi saya geram untuk menjelajah dan tembus ke seberang pantai di sebelah sana. Tapi oleh kerana hujan rintik² turun, kami segera berkemas untuk turun semula ke bawah. Pulang ke bilik untuk solat dan berehat seketika sementara menantikan malam terakhir kami di pulau. Sementara menantikan maghrib, saya memberi makan pada ikan² yang selalunya berenang² manja di depan balkoni bilik kami (kami diingatkan seawal sampai di resort tempoh hari, jika bernasib baik, baby shark akan datang bermain² di depan balkoni kami).. seronok bila melihat ikan² berebutkan roti yang saya taburkan.. (ikan memang makhluk yang optimis..ikan akan makan tanpa henti selagi kita berikan..)

[27. Anak² ikan saya yang comel sedang berebut.. ]


21 Mei 2009

Hari terakhir kami di Gemia. Awal pagi kami keluar dari bilik untuk sarapan. Saya habiskan masa dengan memberi ikan makan di tepi pantai selepas sarapan. Sungguh, ikan di sini jinak & comel belaka. Puas bila melihat mereka berebut dan makan.

[28. Ikan² comel di gigi air! ]

Selesai sarapan, kami bergegas ke bilik. Masih ada masa untuk kami turun ke pantai. Kami harus check-out pada jam 3 petang, mengikut jadual bot yang akan singgah ke pulau ini. Kami terus ke pantai, hubby seperti biasa tak tinggal dengan aktiviti snorkeling & floatingnya. Puas berendam di dalam air sambil ditemani anak² ikan yang comel mengelilingi saya, saya naik ke darat dan mengambil angin. Terjumpa sang ketam batu sedang bersantaian atas batu. Comel.


[29. Encik Crab sedang sunbathing.. ]

[30. Sampai juga si hijau ini ke Gemia.. hehe]

Menjelang zohor, kami pulang ke bilik. Berkemas. Jam 3.30 bot kami akan tiba. Kami check-out & berterima kasih kepada semua staf & manager resort yang peramah itu. Percutian kami di pulau ini memang seronok dan indah. Pengalaman dan pemandangan yang menarik yang berjaya kami peroleh memang menakjubkan. Alhamdulillah.

[31. Dari tepi halaman resort.. ]

[32. Bersama Wanie yang baik hati! ]

Tinggal dulu pantai nan indah. Tinggal dulu pasir bak sutera. Tinggal dulu penyu². Tinggal dulu ikan². Tinggal dulu Gemia. InsyaAllah kami akan kembali lagi.

*saya memang mengesyorkan pulau ini bagi sesiapa yang cintakan ketenangan dan kedamaian..


[33. Selamat tinggal Gemia.. ]

[34. Perlahan² kami meninggalkan pulau.. ]

Perjalanan pulang kami lebih kurang 15 minit dengan bot diiringi oleh Wanie, pekerja resort. Kami berterima kasih di atas layanan yang superb sepanjang kami di resortnya. Hinggakan kami sampai di jeti Marang, dia masih melayan kami dengan menolong saya membawa beg² hingga ke kereta. Bagusnya. Kami tidak terus pulang ke KL. Kepenatan di pulau, maka kami bermalam di Kuala Terengganu. Ya, sukarnya nak meninggalkan Terengganu, sebenarnya.


22 Mei 2009


Hari terakhir di Terengganu. Jadi sempat saya membeli-belah dahulu (keropok & batik semestinya!) sebelum pulang. Singgah di Pasar Payang. Seronok memang seronok. Hehe.

[35. Saya rambang mata.. seriously.. ]

[36. Ole² Terengganu.. ]

Kami pulang dengan kereta yang sarat dengan keropok diborong dan buah tangan buat keluarga. Dalam perjalanan, kami singgah di Pantai Kemasik dan Cherating. Belum puas dengan pantai dan alam..

[37. Pantai Kemasik ~ perkampungan nelayan.. ]

Hampir petang baru kami benar² berada di lebuhraya. Alhamdulillah, sekitar jam 10 malam kami sampai di KL. Percutian kali ini benar² bermakna buat kami. Bercuti setelah lama kami bekerja & mengetepikan cuti kami. Dan percutian yang sangat menyeronokkan dan mengujakan bila bersama dengan gadget kesayangan kami. Escapade kami ke Terengganu meninggalkan memori indah & kesan yang dalam buat saya.


[38. Saya dan beg tripod.. hehe]

Nantikan percutian yang seterusnya selepas ini.. insyaAllah.. Terima kasih buat kawan² yang membaca & berkongsi kenangan manis saya ini.. =)



Related Posts with Thumbnails

Google :

Loading...
 

note to self : breathe Design by Insight © 2009