29 Jun 2009

♥ Wherever You Have The Space For It..!

Dear blog,

Assalamualaikum..

Sebenarnya saya cuma nak berkongsi gambar² koleksi yang saya jumpa. Bagi saya, gambar² ini menarik & punya maknanya tersendiri. Ada kisahnya sendiri. Apa yang boleh dihighlightkan di dalam gambar² ini adalah maha pentingnya mengerjakan solat, hatta sedang terlantar sakit, di medan juang atau di mana². Semuanya ada cara tersendiri. Ada rukhsahnya. Hanya tinggal pada diri kita samada kuat atau tidak untuk melaksanakannya, kan. Saya suka tengok gambar ni. Sejuk rasanya hati. Buat saya cemburu sendiri. Syukurlah masih ramai lagi manusia yang lebih cekal dari saya di luar sana. Alhamdulillah.



di atas air


di atas pelayaran


di tengah sungai


di perbatasan


di pusat membeli-belah


di tengah² bandar


di padang


di tengah² hujan


di tepi puing² kemusnahan


di jalanan


di tengah² perjalanan


di dalam taman


di atas bangunan


di tengah lautan


di atas gunung pendakian


di tepian jalanraya


di kawasan lapang


di atas tembok


di kelilingi alam persekitaran


di tepi lot² kedai


di tengah jalanraya



di dalam perjalanan


di kaki pergunungan


di padang luas


di kaki lima


di dalam penerbangan


di kaki tangga


di atas kenderaan


di dalam jihad


di antara kemusnahan


di tepi pantai


di taman awam


di dalam pekerjaan


di padang latihan


di gigi pantai


di celah laluan


di hamparan salji


di dalam gerabak


di tengah kesejukan


di dalam kesempitan


di tengah² ketandusan


engkau berdiri bersolat sedang hatimu ke sana ke mari
tidakkah engkau sedar bahawa perbuatan itu jahat sekali?
engkau berdiri dan berukuk dan bersujud berulang kali
namun rakaatnya kau lupa tidak ingat berapa kali?
celaka engkau, apakah ini solat yang engkau tunaikan?!
kepada Tuhan Rabbul Alamin yang engkau selalu serukan
taqwa dan rahmat belas-kasihan yang engkau harapkan
padahal hatimu terus berpaling terus membelakangkan
kepada yang lain engkau sibuk mengira dan mengingatkan
inikah yang kau katakan solat, tanpa khusyuk yang kau sertakan?!
ingatlah kawan, jika solat itu ditolak dan dikembalikan
alamat celaka menimpa badan, di hari sudah hari kebangkitan!
di akhirat kelak kita dikumpulkan mengikut amal yang kita lakukan
ke hadrat Allah yang Maha Perkasa kita dihadapkan
segala perbuatan segala perlakuan kita dipersoalkan
buruk dan baik semuanya diperlihatkan tiada yang ketinggalan
taqwa dan iman jadi penentuan dan amal soleh diperhitungkan
ketahuilah, jika buku amalan diberi ditangan kiri, celakalah badan
dan sekiranya diberi sebelah kanan tanda bahagia berkekalan
inilah kesudahan bagi semua insan kepada Allah kita dikembalikan..

Allahua'lam..





7 ♥ comments:

truemax said...

Terima kasih Izz.

*speechless*

ღ~n0n0i~ღ said...

Teringat plak aritu masa Noi balik dari keja.. lalu pondok pak guard, guard tu solat tepi jalan. Dia bentang surat khabar,letak sejadah pastu solat. T__T

Sebak Noi tengok.

doriyuckey said...

Speechless.

tinatakeshi said...

kak,so meaningful..
akak,pe cite terbaru?tina nk dpt anak buah ke?=)

Izzah Marzuki said...

truemax:
sama².. speechless eh.. thats why saya suka gambar² ni.. =)

ღ~n0n0i~ღ:
bagusnye pakguard tu.. x kesah pun nak solat katne kan.. kalo noi sempat snap gambar nye, bleh kak izz insert kan skali kat sini.. =)

doriyuckey:
yes, me too. terharu pun ade. kan emon.. miss u la emon. =)

tinatakeshi:
tina, 1 of your entry pun penah letak gambar mcm ni kan, kat masjid india tu kan..alaa akak penah pinjam pic tu gak, tepek kat entry dulu.. hehe.. tq tq.. since that akak dok kumpul pic yg mcm ni.. sbb suka tengok.. terharu..kan..
citer terbaru? ehehe.. mane tau lagi la tina, allahua'lam.. akak x nak check lagi.. hmmm ;)

nur'ain said...

yeah,solat tu paling penting..
ustazah saya ada kata masa beliau kat mekah,beliau nampak org terus je solat lepas adzan walopown dia tengah jalan.orang tu solat tanpa alas atau ape2 pown..

Leenoh said...

Salam Izzah.

Mereka mempunyai istiqamah yang tinggi dan menginsafkan kita.

Post a Comment

What say you..? =)

Thanx for commenting.

May Allah bless u as always ♥♥♥

Related Posts with Thumbnails

Google :

Loading...
 

note to self : breathe Design by Insight © 2009