25 Dec 2009

♥ Bila Rasa Lega..

6 ♥ comments
Assalamualaikum..

Bismillahirrahmanirrahim..


[pictures taken by myself long² time ago..its actually my mini fountain & the colourful artificial stones were added to reflect the LED. I love it. Sooo soothing..]

Alhamdulillah. Terdaya juga akhirnya untuk menaip entri. Sungguh. Hari ini betul² lega. Sangat² lega. Sebab inilah cuti yang sebenarnya cuti. Dah 3 minggu berturut² saya bawa balik segala kerja di pejabat yang tertangguh, untuk disambung di rumah, hujung minggu. Macamlah siap segala, kan. Tapi sekurang²nya bersentuh la jugak kerja² tu. Walaupun selalunya malam Ahad baru saya kelam-kabut mengadap laptop & kerja² tu. Sudahnya pukul 3 pagi saya baru nak tidur. Pukul 5.30 pagi dah bergegas bangun & bersiap ke pejabat. Memang huru-hara. Sampai demam lagi.

Kesian hubby saya. Dia yang memahami. Mungkin silap saya juga. Tak berusaha bersungguh di pejabat untuk siapkan. Asyik rasa berat bila tiba weekend, dalam fikiran saya berlegar pasal kerja. Pasal report. Huhu. Itulah sebabnya kot, saya tak selera nak update blog, bila memikir haish sempat pulak nak update blog, kerja & report tak siap lagi! Tapi alhamdulillah, selesai juga minggu lepas, walaupun masih ada 1 lagi report yang terpaksa dibuat minor amendment ~ demanding habis kali ini.. Jadi hari ini dapatlah saya update blog ni tanpa rasa bersalah..

Sepanjang 2 minggu lepas, bermacam² perasaan melanda.. seiring dengan bermacam² perkara yang berlaku. Teringin nak diceritakan semuanya, tapi saya tak pasti yang mana 1 harus dimula.. Bermula dengan majlis berkhatan 5 orang anak saudara di rumah, suasana yang seronok dengan sanak-saudara & hall depan bilik saya yang dijadikan wad eksklusif buat kelima² mereka.. Di pejabat, dateline yang menanti, saya pula terpaksa ke seminar 2 hari, dan desakan² emosi, huhu.. macam² lah..

Agak stress dalam minggu² kebelakangan, lengkap dengan saya demam, dan melalui pemeriksaan doktor, saya bagai mengalami tekanan. Tekanan darah saya naik ~ mengejut saya kira, tak pernah² pun sebelum ni rekod saya sebegini. Pernah tekanan darah saya naik sedikit - masa mengandung 2 tahun lepas. Degupan jantung juga agak laju, saya fikir saya tengah di dalam state yang menekankan. Kebanyakan punca mungkin dari pejabat. Walaupun sebenarnya dalam kebanyakan masa saya nampak [nampak je la..] tenang & tersenyum.. huhu. Atau mungkin graf kesihatan saya sememangnya makin merudum. Dan ada beberapa situasi yang membuatkan saya geram, sampaikan saya terdaya nak menulis 'menyampah...' di wall post Facebook. Tapi rasanya saya senang nak heal. Bila emosi saya demam. InsyaAllah. Dan hari ini saya rasa dah sembuh segala. Alhamdulillah. Let bygones be bygones..

Lajunya masa berlari, dah hampir penghujung 2009. Rasanya banyak juga yang terjadi tahun ini. Tak sangka juga dah setahun lebih saya bekerja di pejabat tu. Pelbagai sketsa & drama saya tempuh. Moga Allah bantu saya untuk terus menempuhnya, InsyaAllah. Minggu lepas juga, ada perjumpaan keluarga di rumah. Semua, termasuk ipar², ada amanat dari baba untuk semua. Syahdunya bila teringat. Sesuatu yang tidak dijangka berlaku. Dan baba telah menghadiahkan kepada kami semua dengan sesuatu. Tapi pada saya, ingatan & kasih sayang yang baba mama berikan lebih besar, jauh lebih besar & tak ternilaikan.

Selepas perjumpaan, baba buat keputusan untuk benarkan Loqman ke Australia.. Mungkin itu yang Loqman tunggu. Saya pun gembira bagi pihak dia. Perbincangan untuk berpindah, telah diumumkan. Sedih juga. Sedih untuk tinggalkan rumah ini. Dari 1989 hinggalah kini, tak ada yang manis & selesa melainkan di rumah sendiri. Home sweet home. Akan saya pastikan gambar rumah ini diambil di setiap sudut. Berpindah demi kebaikan. Dan sebenarnya kerana tuntutan pembangunan. Kawasan di sini akan diambil alih oleh pihak kerajaan untuk pembangunan. Bandar Ilmu. Berbetulan dengan pejabat saya yang bakal dipindahkan ke Cyberjaya. Molek la tu. Memang dah dekat dah. Cuma sekarang kenalah gandakan usaha. Kumpul duit dengan lebih gigih lagi untuk tegakkan tiang rumah sendiri. Hee.

InsyaAllah, bermula tahun depan, hubby saya akan serius dengan 'sesuatu'. Sesuatu yang saya sendiri pun minat. Harapnya menjadi. Dan sebagai pelaburan masa depan & masa tua kami. Allahua'lam. Perjalanan masih jauh. Tapi alhamdulillah. 3 tahun sudah. Bersama dia. Moga terus bersama dia hingga hujung nyawa. InsyaAllah. Banyak benda baru saya belajar dari dia. Yang paling saya suka, dia sentiasa jadi guru saya dalam melawan inferiority-complex sydrome. Apa kebendanya tu? Hehe. Dia juga juga banyak bagi pengalaman baru. Contohnya, cuba menu baru. Masakan baru. Makanan baru. Berjalan ke tempat² baru. Dan dia juga tak pernah penat mengajar & berpesan untuk sabar & kawal emosi. Dia semangat saya. My wonderwall. Apa pun, sekarang ini bahagia, dengan status : kid-less couple. Moga diperkenankan-Nya jua, nanti, amin.

Berbalik pada cerita di pejabat.. saya rasa senang bekerja dengan mereka di department saya.. mereka memahami, apa yang dirasa. Sebab mereka pun sama merasakan bebannya. Beban? Dateline & demand. Cuma saya agak terkilan, bila 1 report yang saya tungkus -lumus berjaga hingga ke 3 pagi semata² nak siapkan, ditangguhkan dulu submissionnya. Tangguh hingga ke tahun depan. Hmm. Kenapalah saya tak diberitahu awal². Tak perlulah saya berjaga hingga demam.

Tak mengapalah. Semua ni cabaran. Biasalah, kerja. Kerja kan menuntut pengorbanan. Dan pengajaran utama buat saya : cukup² lah dengan last minute effort. Hehe. Okey, last minute effort pun sebab saya tahu capability saya. Sebab tahu saya dapat hit the target even by last minute effort. Itu yang jadi puncanya. Haish. Tapi kalau saya buat dengan sebaik mungkin & elakkan last minute, mungkin akan capai lebih daripada apa yang ditarget, kan. Pengajaran lain : hati² dalam memberi. Saya mungkin tak perlu jadi terlalu pemurah sangat untuk memberi. Ye, sifat pemurah tu sangat mulia. Tak perlu diharapkan balasan, kan. Tapi terkadang pemurah tu buatkan saya sakit. Terutamanya sakit di dalam. Jadi ada baiknya juga saya jauhkan. Huhu. Apa² je lah.

Bahagia kan kalau dapat menulis macam ni selalu. Luahkan yang terbuku di minda & di hati. Seronok tengok kawan yang menulis hampir setiap hari. Kenapalah bagi saya, 24 jam tu tak cukup. Atau saya yang tak pandai menyusun, kan. InsyaAllah saya akan terus di sini. Selagi mampu. Allahua'lam. Saya baru tambah link di blogroll ~ link kawan² baru. Google Reader dah menjadi peneman setia saya setiap hari. Saya nak buat nota kaki macam kebanyakan blogger buat tu, boleh? Nampak macam menarik juga, kan.




✿ܓ baru lepas minum secawan penuh jus daun belimbing yang pahit - turunkan tekanan darah.. huhu
✿ܓ maka jadilah saya the one & only anak manja(!) mama - baba graduated in Malaysia..
✿ܓ saya terpotong - terhiris jari manis saya, dalam juga lukanya.. kaffarah dosa, mungkin? [boleh buat modal untuk next entry ni.. hehe]
✿ܓ saya nak beli lagi karya Hlovate - novel²nya yang buat saya jatuh cinta pada diri sendiri lagi. Hehe. Siap jadi penyiasat, siapa Hlovate yang sebenar tuu.. dan rasanya saya dah jumpa. Dah tahu kot. Rahsia.
✿ܓ Saya buat mini / pet purse comel. Nak tengok? Tunggu next entry ye.. insyaAllah.



Wassalam.


30 Nov 2009

♥ Berqurban & Diqurbankan..

4 ♥ comments

Assalamualaikum..

Bismillahirrahmanirrahim..



Selamat Hari Raya Aidil Adha buat semua.


Backdated entry.

Alhamdulillah. Selesai sudah ibadah qurban. Dua ekor kambing biri² dah selamat diqurbankan.

Firman Allah subhanahu wata‘ala:

{ وَلِكُلِّ أُمَّةٍ جَعَلْنَا مَنسَكًا لِّيَذْكُرُوا اسْمَ اللَّهِ عَلَى مَا رَزَقَهُم مِّن بَهِيمَةِ اْلأَنْعَمِ }

Maksudnya:
“Dan bagi tiap-tiap satu umat, Kami syari‘atkan ibadah menyembelih qurban (atau lain-lainnya) supaya mereka menyebut nama Allah sebagai bersyukur akan pengurniaanNya kepada mereka: binatang-binatang ternak yang disembelih itu.”
(Surah Al-Hajj 22:34)


Sejak kelmarin biri² ini sampai di rumah. Anak² saudara semuanya teruja dengan biri² ni. Maklumlah, semuanya buat muka sedih sambil cakap:

"Teteh [panggilan untuk MakTehnya ni..], kitorang semua tak pernah pegang kambing.. tak sabar nak pegang.."

Hihi.. MakTeh nya ini pun mana pernah pegang kambing hidup².. daging kambing biasalah..

Sejak semalam saya sibuk di dapur. Eh sejak kelmarin lagi. Malam Sabtu, sambil melayan Nur Kasih episod akhir , saya sibuk merebus nasi himpit. Permintaan hubby ~ nak feel raya katanya. Hehe. Ye la, malam sebelum raya memang mama cuma masak laksa [oh, favourite saya tu!!]. Tiada menu raya. Tak rasa suasana raya sangat. Jadi nasi himpit nanti akan dimakan dengan sambal tumis dan ikan bilis goreng - menu kegemaran hubby, yang seperti selalu dimasak di rumah mertua. Pagi Sabtu, saya rebus nasi himpit lagi. Terus saya sibuk dengan sambal tumis dan ikan bilis goreng pula. Terfikir juga, pedas² ni, kesian pulak pada anak² buah yang tak makan pedas.

Maka saya pun menyambung sesi masakan dengan menampi kacang tanah menggunakan nyiru [orang utara sebut : badang] - terasa macam zaman dulu² lak.. kacang tanah perlu ditampi dahulu untuk dibuang segala habuk & sampah sarap & yang paling bahaya, batu² kecil.. memang pernah jumpa pun bendasing² ni.. Sambil masak kuah kacang, saya tolong mama masak sup [daging & tulang qurban dari masjid].. Dan di saat saya berpanasan di dapur, anak² buah semua terjerit² kegembiraan " kambing! kambing!".. hehe.. dah sampai rupanya kambing biri², terus ditambat di tepi laman rumah..


[2 ekor biri² dan 2 daripada 10 orang kanak² yang teruja]


Baru terasa suasana raya. Dengan dapur yang berasap dari pagi sampai petang, suara anak² buah yang sedia ada & yang baru sampai.. hujan lebat yang penuh guruh-kilat-petir menyebabkan biri² yang baru sampai dialihkan & ditambat di bawah pondok untuk berteduh. [syahdunya..] kesian, tetap basah kuyup kedua²nya..

Pagi Ahad, semua dah berada di rumah. Sesi menyembelih biri² akan berlangsung hari ini. Malam sebelumnya saya telah minum 2 cawan Nescafe, akibatnya saya tak dapat tidur sepanjang malam. Hinggalah tiba subuh, selesai solat mata saya terpejam. Saya cuma sempat tidur 2 jam, dan pukul 8 bergegas bangun, kerana biri² akan disembelih jam 8 pagi, atas arahan baba.. hehe.




[2. Bermesra dengan biri² comel.. sebelum diqurbankan.. huhu]



Biri² pertama dibawa jauh dari 'kawan'nya. Syahdu juga bila terdengar mereka saling berbalas "embekan", tapi sudah ditaqdirkan mereka akan diqurbankan secara mulia.. saya sendiri tak sanggup untuk melihat detik pisau bertemu urat merih, saya cuma sempat merakam detik² pengorbanan tersebut dari sisi sahaja.. Oh ye, kalau ada yang tak sanggup melihat gambar² di bawah ini, harap maaf ya. Saya memang tak pernah lihat pun haiwan disembelih untuk qurban.. biasanya kami sekeluarga akan ber'qurban' dengan lembunya disembelih & dilapah siap² dia pusat sembelihan.. kami cuma menanti di rumah.. tapi kali ini, kami sendiri yang akan menguruskan sembelihan & melapahnya sendiri.



[3. kalau ikutkan rasa, memang tersangatlah kesian .. tapi, inilah yang dinamakan qurban..]



[4. Dah selamat disembelih..]

Sewaktu sembelihan dilaksanakan, kami beramai² membaca takbir, sambil cuba mengingati kembali peristiwa Nabi Ibrahim a.s. dan Nabi Ismail a.s.. Betapa tabahnya hati Nabi Ibrahim a.s., anak sendiri direlakan demi agama. Macam manalah rasanya ya, sedang saya ini, tengok kambing disembelih pun dah terasa sayu & syahdu sangat. Betul tak kuat.. hehe.

Proses sembelihan tak lama, maklumlah, 2 ekor kambing sahaja. Nak mengawalnya pun mungkin lebih mudah berbanding lembu. Seterusnya aktiviti melapah. Biasanya aktiviti ini memang menjadi kewajipan kaum bapa. Untuk melapah, kedua² biri² digantung bagi memudahkan proses. Sebenarnya, kaedah menggantung ini adalah satu cara bagi mengurangkan bau kurang enak daging kambing. Dan terbukti, daging kambing ini tidak berbau seperti yang lain.

Perkara sunat semasa melakukan sembelihan antaranya ialah:
  1. Menambat binatang yang hendak diqurbankan itu beberapa hari sebelum disembelih.
  2. Digantung tanda pada binatang yang hendak diqurbankan.
  3. Dibawa dengan baik dan ihsan ketika ke tempat penyembelihan.
  4. Disunatkan juga orang yang berqurban [yang berniat] menyembelihnya.
  5. Dihadapkan ke arah qiblat ketika menyembelih qurban.
  6. Menggunakan alat yang paling tajam dan diperbuat daripada besi.
  7. Setelah selesai disembelih maka sunat ditunggu sehingga binatang yang disembelih itu sejuk dan semua anggota tidak bergerak lagi.
  8. Mereka yang mahu melakukan qurban tidak bercukur dan tidak memotong kukunya setelah tiba bulan Zulhijjah sehingga telah selesai berqurban.
  9. Binatang qurban sunat dibaringkan di atas rusuk kiri sebelum dilakukan penyembelihan.
  10. Membaca basmalah.
  11. Bersalawat ke atas Nabi Muhammad.
  12. Bertakbir sebelum atau selepas membaca basmalah.
  13. Berdoa.


[5. baba dengan hasil qurbannya..saja letak B&W Focal effect, sebab takut nampak ngeri sangat lak..]



[6. imej sengaja diblurkan untuk mengurangkan apa² rasa yang tidak sepatutnya..]



[7. lokasi kejadian - tragedi qurban/pusat sembelihan..hehe]

Sambil menanti daging kambing dilapah dan dihiris, kami kaum ibu [cewah] sibuk menyiapkan bahan² untuk menumis. Alhamdulillah, kami dapat sediakan sup tulang kambing, kari, dan bbq kambing pada hari ini. Saya pun berjaya memenuhi impian saya dengan menyediakan roti jala - yang akan dimakan dengan kari kambing. Sedapnya.. [okey, tiba² teringat roti jala lagi..hehe]. Cuma lenguh betul, kerana roti jala perlu dibuat 1 by 1.. hmm.. dan licin dihabiskan oleh 10 orang kanak² riang & 12 orang dewasa..


[8. roti jala + kari kambing.. mmm..]

Petangnya selesai agenda masak-memasak, tiba pula sesi menghantar daging² qurban ke rumah² saudara mara & sahabat².. Malamnya, hubby saya mengetuai acara menyalakan unggun api..hehe, bukan, menyalakan arang untuk bbq.. Saya rasa semua orang dah pening agaknya makan daging kambing.. saya je yang tak, agaknya, sebab saya tak makan daging kambing.. hehe.

Itulah sahaja catatan kali ini. Lama betul nak menunggu saya update blog kan.. ye, saya cemburu dengan kawan² yang rajin meng'update'.. walaupun tak sempat, tapi saya selalu mengikuti cerita kawan² - kalau tak dengan melawat sendiri, pasti melalui Google Reader. Apa pun, saya ingin mengucapkan terima kasih di atas kesudian kawan² untuk membaca.. Selamat Hari Raya Aidil Adha buat semua.

Wassalam.




31 Oct 2009

♥ Mata Yang Menipu..

3 ♥ comments
Assalamualaikum..

Bismillahirrahmanirrahim..

Ada seorang teman baik di pejabat menegur saya. "Kenapa dah tak selalu update blog akak, macam dulu²..? Sebab akak tau kami baca ye.." Bukan begitu. Malah saya selalu terfikirkan idea² yang boleh saya kongsikan di sini. Masa yang menghalang. Tuntutan tugas - laporan demi laporan yang perlu disiapkan setiap minggu, memang membuatkan saya sesak nafas juga terkadang. Tak cukup di pejabat, saya bawa pulang ke rumah [tapi selalunya tak dapat siapkan sepenuhnya pun.. hehe]. Bila idea datang, tapi saya perlu mengadap laporan, terus idea dibiarkan hilang begitu saja. Kebelakangan ini saya hanya menulis entri yang signifikan sahaja. Mungkin yang lebih personal. Ya, saya lebih rajin menambah koleksi resepi di blog masakan yang lagi satu itu. Dan mungkin saya lebih selesa dengan keadaan sekarang ini. Keeping low.

Kali ini saya ingin berkongsikan sesuatu. Satu perkara yang biasa, yang rasanya semua pun tahu. Ilusi optik. Imej demi imej yang 'terserempak' dengan saya kebelakangan ini menarik minat saya. Walaupun ia hanyalah situasi yang biasa² sahaja. Tapi mungkin ada yang belum tahu. Jadi saya kongsikan di sini. Kadangkala, sesuatu yang saya lihat, dan saya tidak mahu mengakuinya, saya selalu sedapkan hati saya dengan mengatakan, "oh, ilusi optik je ni.." Selalunya, mata melihat apa yang hati rasa. Kalau rasa hati lebih kuat, minda kalah & tenggelam, mata melihat berdasarkan hati, bukan lagi minda.

Pastikan anda memberi tumpuan semasa melihat gambar² di bawah.





Bentuk bunga di atas sedang bepusing?




Bentuk ini sedang berputar, kan?



Nampak tak corak yang beralun secara menegak?




Corak ni beralun pada sisi 45° kan?



Yang ini pun beralun juga?



Roda² ni sedang berputar..?



Ada pergerakan di tengah² gambar ini?






Titik putih atau titik hitam yang anda nampak?



Nampak seperti lingkaran, kan? Cuba perhatikan betul² setiap satunya..



Seorang guru mengatakan “Saya merasa gambarnya bergerak tetapi perlahan, seperti bernafas”. Seorang kriminal yang pernah diuji mengatakan gambar² tersebut berputar sangat cepat. Seorang yang lanjut usianya dan kanak² mengatakan gambarnya tidak bergerak. Gambar-gambar ini tidak ada yang animasi, semua adalah gambar statik belaka.

Gambar-gambar ini digunakan untuk mengetahui stress level yang dapat ditangani seseorang. Semakin perlahan pergerakan gambarnya, semakin baik kemampuan seseorang mengatasi stress.

Sekiranya anda melihat semua gambar itu bergerak atau berpusing atau beralun, ini menandakan bahawa otak anda berada dalam keadaan agak tidak stabil [corruption]. Sekiranya anda mendapati bahawa gambar-gambar di atas tidak bergerak [static] , ini menandakan bahawa otak anda berada dalam keadaan stabil. Jika seseorang berada dalam keadaan yang kurang fit, kemungkinan dia akan melihat pergerakan gambar yang lebih cepat dari biasanya.

Ilusi optik bermaksud bayangan atau khayalan yang terjadi kerana salah tafsiran otak terhadap sesuatu perkara yang dilihat. Hal ini selalu dipraktikkan di dalam silap mata. Ilusi optik terbahagi kepada dua:
  • Ilusi Kognitif
  • Ilusi Fisiologi
Ilusi Kognitif
Ilusi jenis ini diandaikan terjadi kerana anggapan fikiran terhadap sesuatu diluar batasan fikiran kita. Secara umum, ia pula terbahagi kepada 4 jenis, iaitu :
  1. Ambiguity Illusion - gambar atau objek ditafsirkan secara berlainan.
  2. Distort Illusion - apabila terdapat perbezaan pada ukuran, panjang dan lengkung sesuatu gambar.
  3. Paradox Illusion - berlaku kerana objek yang paradoksikal atau tidak mungkin, dan ilusi ini paling popular digunakan. Contohnya seperti gambar ini.
  4. Fictional Illusion - persepsi terhadap objek yang sama sekali berbeza bagi seseorang tapi bukan bagi orang lain, seperti yang disebabkan kerana schizoprenia atau halusinogen. Atau lebih tepat disebut sebagai halusinasi.
Ilusi Fisiologi
Ilusi ini seperti yang berlaku pada kesan afterimage, atau kesan gambar yang terjadi setelah melihat cahaya yang sangat terang atau melihat pola gambar tertentu dalam waktu lama. Ia juga merupakan efek yang terjadi pada mata atau otak setelah mendapat rangsangan tertentu secara berlebihan. Afterimage adalah andaian visual yang tetap berada pada retina mata, setelah rangsangan visual pertama tidak ada lagi.

Cuba lihat yang ini. Gambar pinggan pecah berbentuk 'V'. Cuba fokus & kosentrasikan mata anda ke salah satu mata lobster di dalam pinggan ini. Setelah 10-15 saat, pecahan pinggan akan kelihatan bercantum. Inilah kesan afterimage, dan minda kita cenderung untuk mencantumkan garis pecahan pinggan.





Gambar di bawah ini juga boleh digunakan untuk menguji kesan afterimage. Lihat tanda '+' di tengah² itu.



Lama-kelamaan, bulatan² kecil berwarna ungu akan menghilang, dan kita akan melihat sebuah bulatan hijau yang bergerak.






Seperti ini:


Betul kan?

Gambar² di bawah ini pula merupakan poster yang bertajuk "See No Evil", sebetulnya saya tidak pasti apa maknanya pada gambar ini. Untuk melihat kesan afterimage, cuba fokuskan mata anda pada tanda '+' yang berwarna merah di tengah gambar, selama lebih kurang 1 minit. Kemudian alihkan pandangan anda pada imej yang berwarna putih, contohnya dinding. Setelah beberapa saat, anda akan dapat melihat negatif dari gambar yang berwarna hitam, yang membentuk imej wajah selebriti terkenal. Siapa selebriti itu? Cuba teka..












Terdapat banyak lagi contoh imej untuk ilusi optik ini, ada lebih 20 contoh lagi yang boleh anda lihat di sini.

Semua di atas adalah ilusi optik. Bagaimana pula dengan ilusi rasa? Kita menyangka bumi yang kita diami ini tidak bergerak. Sebenarnya, kita sentiasa dalam perjalanan yang sangat laju. Kita semua sedang melalui perjalanan sejauh 30 kilometer per saat tanpa kita sedar. Ini kerana bumi kita sentiasa berputar. Bagaimana ia berputar dan kenapa kita tidak merasakannya, semuanya itu di luar batasan pemikiran kita..

Dan engkau melihat gunung-ganang, engkau menyangkanya tetap membeku, padahal ia bergerak cepat seperti bergeraknya awan; (demikianlah) perbuatan Allah yang telah membuat tiap-tiap sesuatu dengan serapi-rapi dan sebaik-baiknya; sesungguhnya Ia Amat mendalam PengetahuanNya akan apa yang kamu lakukan. (Surah An Naml ayat 88)

Maha Suci Allah, yang menciptakan mata, akal, deria², alam ini dan semuanya.. Semua berkait di antara satu sama lain, semuanya diberikan percuma pada kita, tinggal lagi kita yang mentadbirkannya. Kondisi badan yang penat dan emosi yang stress sebenarnya dapat mempengaruhi fungsi minda kita semasa menerima stimulus² yang datang. Kawal emosi - kawal stress, banyakkan bersabar, kerana bila stress, akal tidak dapat berfikir dengan sewajarnya, kajian juga mengatakan bila kita terlalu emosi / stress, kesihatan juga akan sentiasa terganggu. Allahua'alam..


Maaf ya jika entri ini buatkan mata anda berpinar & pening.. ;)

Oh ye, anda masih percaya pada mata anda?




20 Oct 2009

♥ Alhamdulillah

3 ♥ comments
Assalamualaikum..

Bismillahirahmanirrahim..

Ni entry yang backdated sebenarnya. Ada yang bertanya, mana birthday entry? hehe.. Kesibukan membataskan.. tak sempat nak menulis apa pun melainkan menulis report sahaja sekarang ini.. hehe.. harap maaf lah ye ini entri berkenaan birthday saya yang lalu.. dah lepas pun, 30 September 2009.. alhamdulillah.. rasanya tak perlulah kot diceritakan secara detail, ini pun saya curi masa lunch untuk menulis.. yang penting harijadi kali ini cukup bermakna.. dengan kiriman sms sejak dari jam 12.00 malamnya [salah seorang kakak saya dah kirim seminggu awal lagi..hehe], ucapan selamat dari keluarga, kawan² sepejabat, kawan² lama, kawan² facebook & plurk, panggilan² telefon ucap selamat, sambutan kecil²an di department saya dan birthday dinner dengan hubby pada malamnya.. cukup indah, terima kasih ya Allah, kerana terus-terusan menambahkan nikmat umur & rezeki.. terima kasih juga ya Allah kerana menghadiahi mereka yang sentiasa berada di sisi, teman² yang terbaik & manis semuanya..



[moist chocolate cake + chicken cornish]


[nyum nyum..]


[team terbaekk.. mekaseh!]


[dinner @ Taman Sari Brasserie, Hotel Istana]

Tahun ini adalah tahun yang paling banyak saya dihujani dengan ucapan² harijadi. Terima kasih buat semua yang mengingati. Terima kasih atas ucapan selamat dan doa kalian. Moga Allah memberkati semuanya.. amin.


27 Sep 2009

♥ Sejuta Apresiasi

5 ♥ comments
Assalamualaikum..

Bismillahirrahmanirrahim..


Entri ini sempena hari jadi baba (panggilan kami sekeluarga untuk ayah).. Saya mahu buatkan satu entri khas tentang baba sahaja. Tetapi, idea itu masih beku dan tidak mahu keluar. Jadi, entri ini saja lah yang terfikir di cepu minda kala ini..

24 September 2009

Kini..
umur baba genap 65 tahun
Subhanallah..
susuk yang masih nampak gagah..(menurutku..)
mungkin begitu juga penilaian siapa yang mengenalinya..

Baba..
baba di mataku..
susuk luarbiasa yang sederhana..
soleh, bijak, baik hati, rajin bekerja,
suka membuat kejutan tetapi tenang, tegas,
inspirasiku dalam ilmu,
ramai pelajar meminatinya.. ramai bekas pelajar masih mengenalinya..
ramai pekerjanya yang menyayanginya..
menyayangi kesemua cucu²nya..
cukup kuat menjaga amalan pantangnya..
masakan dia masih segak bergaya..
aku dapat rasakan, bukan aku malah juga mereka yang lain
aura yang terjana
bila mana baba berkata²
bila mana baba berdiri di hadapan
seri wajahnya.. segar kata²nya..
hasil dari
istiqamah..

Baba..
aku sangat dekat dengan susuk baba..
paling rapat sedari umurku 2 tahun..
baba yang menguruskan makan pakaiku..
lantaran mama sibuk dengan adik yang masih kecil..

baba..
terima kasih untuk kesediaan baba menghantar jemput..
saat dari tadika.. sekolah rendah.. menengah.. diploma.. hinggalah ke universiti..
dan kini walau telah bekerja & bersuami, baba tetap ada
disaat aku memerlukan.. saat aku perlu dijemput..
baba tak pernah mengeluh..
Allahuakbar!

Baba..
wang baba sudah banyak dihabiskan..
dengan apa aku harus membalasnya..
aku selalu dipelawa baba untuk terima wangnya..
walaupun aku tak pernah memintanya!
oh baba.. selalu membelikan aku hadiah bila² dirasakannya perlu..
buku² bersusun di lemari, semuanya hadiah dari baba!
terima kasih baba, kerana baba lah aku menjadi pencinta buku & ilmu..
walaupun kini aku sibuk dengan kerja,
namun masih tetap menyimpan harapan untuk sama seperti mu,
menggenggam phD! insyaAllah..
dan mungkin akan ku turuti jejak langkah awalmu, sebagai pensyarah..
doa mu baba, amat ku harapkan..

Baba..
masih ku ingat.. kata² dalam ucapanmu di depan khalayak dewan,
betapa sejuknya perut ibu bapa,
bila mana anaknya berjaya & dapat membanggakan!
kala itu meremang romaku, aku tekad untuk mengejar anugerah itu..!
alhamdulillah, pingat perak sultan itu ku renggut, untuk baba dan mama..
dan aku harap tidak banyak-sedikit; ia telah dapat menyejukkanmu..

Baba..
masih ku ingat.. getaran suaramu melafazkan istighfar dan syahadah..
sejurus sebelum aku dilepaskan - diaqadkan
dengan restumu tiga tahun yang lalu..
syahdu alunanmu, menggetarkan hatiku,
tidak dapat tertahankan..
berderai airmataku..

Baba..
kumis dan rambutmu kini sudah beruban..
tapi baba tetap lelaki yang paling tampan pernah ditemui,
dan paling tampan di kalangan sahabat seusiamu..
awet muda sungguh!
baba tetap baik hati pada semua..
semua orang merasakan itu, baba..
kerana kebaikan baba..

Baba..
begitu banyak dosaku pada mu..
begitu banyak aku mengecewakanmu..
tapi tak membuat kau lelah untuk terus
berjuang untuk ku..

Baba..
aku menyayangimu kerana Allah,
aku menghormatimu kerana Allah,
aku menyanjungimu kerana Allah,
aku sangat perlukanmu..

Baba..
tiada orang yang dapat menggantikan tempatmu dihatiku,
tiada insan yang memahamiku melebihimu,
tiada orang yang sanggup melayan karenahku melainkanmu,
tiada insan yang menyayangiku melebihi kasih sayangmu..

Lalu apakah hadiah terindah musim ini?
tiada lain mampu ku balasi, selain doa untuk baba - juga mama: kalian berdua, setiap hari..
kalam suci surah Luqman; 14 dan al-Isra'; 24 untuk direnungi..

Baba..
terima kasih permata hati, sejuta apresiasi di hari jadi..
selamat hari lahir ya baba..

Baba..
smoga umur baba berkah..
murah rezeki..
(keluarga kita selalu dilimpahi rezeki, berkat nama baba yg membawa makna rezeqi & nama mama yg bermakna rahmah..alhamdulillah..)
diberi nikmat kesihatan yg baik..
disayang Allah selamanya..
dan terus menebar manfaat..

terakhir..
perjalanan ini masih panjang..
ku selalu berdoa..
semoga Allah mengizinkanku untuk terus
menemani dan ditemani baba meniti jalan panjang itu..
sampai usai dan sekeliling kita pun bahagia
dengan perjuangan kita meniti perjalanan itu..
dan sesungguhnya, tidak dapat kubayangkan,
jika baba tiada dalam hidupku ini..

Selamat hari lahir baba,
moga terus-terusan nikmat umur lagi..
amin..






2 Sep 2009

♥ Cuti² Di Krabi II

16 ♥ comments
Dear blog,

Assalamualaikum..


Sambungan cerita perjalanan saya ke Krabi..

10 Ogos 2009

Hari kedua di sana, awal paginya selesai subuh, bergegas ke tepi pantai untuk hirup udara nyaman & nak merakamkan sinar pagi yg indah di tepi pantai.. pukul 8, pulang ke bilik, bersiap² untuk aktiviti seterusnya. Saya bersiap dengan swimming suit di dalam, t-shirt & tracksuit di luar. Dan tudung untuk swimming yang seperti pro diver bak kata hubby. Hehe. Segan juga. Okey. Abaikan. Pukul 10 pagi kami perlu ke lobi, menanti kenderaan untuk mengambil kami ke jeti. Kami akan mengikuti island tour dengan speed boat yang akan membawa kami melawat ke pulau² di sana.


krabi
[nak pegi kat sini la.. best kan.. ]

Jam 10.30, kenderaan yang akan membawa kami pun sampai. Saya tak pasti apa panggilan untuk kenderaan ini, samada teksi atau trak, dan di sana mereka memanggilnya 'tut-tut'.. hehe..


[ dalam tut-tut yang menggerunkan.. hehe.. ]

Kami berdua sahaja pada awalnya, perjalanan menjadi singkat bila pemandunya memandu secara 'gila' - mungkin risau kami akan tertinggal bot.. kami singgah ke sebuah hotel lain untuk mengambil penumpang.. 4 orang pakcik warga Timur Tengah yang bisu.. & seorang translator perempuan muda yang.. erk.. abaikan. Kami semua akan ke Ao Nang Beach untuk menaiki speed boat yg sedang menanti..

Sampai di sana, beratus² orang menanti bot masing².. di sana kami dikumpulkan bersama² dengan ahli kumpulan tour kami, 20 orang kesemuanya.. kami menaiki speed boat yg agak besar juga & saya mengambil tempat betul² di belakang seat pemandu.. perjalanan akan mengambil masa 1 jam untuk ke pulau pertama, iaitu Bamboo Island.. setelah diberi sedikit penerangan oleh tour guide - Mat, seorang Muslim yang hanya tau menyebut 'abe' dan 'akak' bila memandang kami, perjalanan pun dimulakan.. cuaca cerah pagi itu membuatkan saya lega juga. Bot membelah laju lautan, dan hentaman² ombak dan badai mula menyebabkan bot kami terhuyung-hayang. Oh ye, kami tidak memakai life jacket pun. Life jacket hanya disimpan untuk aktiviti snorkeling nanti. Itu agak membimbangkan saya. Hehe.

Setengah jam awal, saya sudah mula terasa terseksa. Dahsyat juga menaiki bot laju di tengah lautan ini. Kebetulan ombak pada hari itu cukup tinggi, 2 meter tingginya! Ramai ahli kumpulan yang menjerit². Segala barangan di dalam bot tercampak ke sana ke mari. Saya hanya tersenyum sahaja [saya pada kebanyakan masa..hehe]. Walaupun sebenarnya dalam hati risau juga. Untuk mengelakkan saya tercampak ke belakang [hampir tercampak dah pun sebenarnya], saya berpaut pada besi driver seat di hadapan saya. Mujur kami tidak memilih tempat di hadapan bot yang lebih tinggi. Ada beberapa penumpang yang tidak tahan berada di hadapan, bertukar tempat berdepan dengan kami. Percikan air laut yang menerjah masuk bak hujan renyai. Mujur saya berlindung di belakang seat pemandu. Sayalah yang paling terselamat daripada lencun. Hehe.

Saya mencuri pandang pada boat speedometer di depan saya. 300km/h. Laju juga. Terkadang saya rasa seolah² sedang terbang di lautan. Bot yang melawan ombak, terbang tinggi dan tiba².. jatuh terjunam semula ke air.. dan semestinya semuanya menjerit! Langit yang tiba² gelap, menambahkan kerisauan saya. Risau juga, hujan ribut di tengah lautan, tanpa life jacket, semuanya tiba² menghantui di fikiran. Tapi macam biasa, saya masih tersenyum. Saya senyum pada hubby, saya lihat dia pun risau juga agaknya, tapi dia memang sentiasa cool.. [saya yang selalunya over-react..hehe] Dalam hati saya berdoa moga kami semua selamat tiba ke destinasi.

Bot diperlahankan, menandakan kami hampir sampai ke Bamboo Island. Pukulan ombak juga makin berkurang. Alhamdulillah, cuaca kembali terang dan ceria. Kami sampai di pulau dan dibenarkan untuk berada di situ selama 50 minit untuk aktiviti swimming dan snorkeling. Pantai di pulau ini cantik, pasirnya bersih dan airnya menghijau. Tiada facilities lain di sini kecuali tandas awam memandangkan ia adalah pulau terpencil di tengah² lautan.




[Bamboo Island]


[di mata saya sentiasa ada dia..hee]

Cukup masa, kami bergegas ke bot. Perjalanan diteruskan. Kami sepatutnya dijadualkan untuk ke Maya Bay, di mana pulau dan pantainya adalah yang tercantik di situ, tetapi oleh kerana ombak ya ng besar dan air pasang yang agak tinggi pada hari itu, kami tidak digalakkan untuk ke sana. Rasa hampa juga, kerana di situlah tempat yang paling indah untuk dirakamkan mengikut tinjauan kami. Mungkin lain kali sahaja. Kami di bawa ke Phi Phi Don dan Phi Phi Lea, yang merupakan sebahagian daripada pulau yang terdapat di kawasan Phi Phi Island. Di sinilah letaknya lokasi filem The Beach - lakonan Leonardo DiCaprio.. [di situ letaknya juga puncak di mana DiCaprio terjun ke dalam air..] memang subhanallah, indah sungguh ciptaan Allah di situ..










[ breathtaking cliffs surrounding the bay like a fortress.. ]

Kami dibenarkan untuk snorkeling di sini, selama setengah jam.. airnya yg tersangatlah jernih & biru memang membuatkan saya geram nak berjalan di dasar, tapi tidak dibenarkan kerana terdapat banyak landak laut di bawah.. ke dalaman air adalah lebih kurang 4-5 meter.. saya dah jatuh hati dengan tempat ni.. susah nak digambarkan keindahannya dengan kata², Maha Suci Allah yang menciptakan.. pasti lepas ni saya nak singgah lagi ke sini, insyaAllah..

Selasai di sini, kami bergerak untuk ke Phi Phi Island Down Town.. dalam perjalanan keluar dari Phi Phi Lea, kami singgah sebentar di Viking Cave.. di sini letaknya gua tempat kaum purba yang menetap di situ suatu masa dahulu.. gua ini mendapat nama [Viking] daripada penemuan lukisan kapal Viking lama yang terukir di dindingnya.. tiada pantai di sekitarnya, gua tempat menginap terus bertemu dengan lautan.. kini gua ini dijadikan tempat pengutipan sarang burung layang² yang terkenal..




[ Viking Cave ]

Kami meneruskan perjalanan ke Phi Phi Island.. ombak tidak terlalu besar, maka perjalanan agak aman berbanding sebelumnya.. Phi Phi Island pada 3 tahun yang lalu pernah digemparkan dengan kemusnahan akibat tsunami, kini telah pulih sepenuhnya, saya rasa. Kami tiba dan terus ke restoran untuk makan tengahari. Masakan di sini sama seperti masakan di Malaysia, cuma nasinya lebih wangi, lauknya ala² Chinese food / vegetarian dan yang pasti tom yam goong nya memang power.. hehe. Mujur juga kami di dalam mode musafir, jadinya kami akan jamak taakhir bila sampai di hotel nanti.




[di sepanjang pantai di Phi Phi Island..]

Phi Phi Island ibarat sebuah pekan yang memanjang, di mana di kedua² belahnya adalah pantai.. kebanyakan penduduknya merupakan nelayan Muslim dan sebahagiannya juga menjalankan perniagaan untuk pelancongan.. terdapat banyak kedai² di sepanjang pulau, dan ramai pelancong² yang datang serta yang sememangnya terus menginap di hotel di situ. Bagaimana pun saya tidak sempat untuk menjelajah ke seluruh pulau memandangkan masa tidak mengizinkan..


[ gambaran Phi Phi Island dari atas.. credits to www.hotelthailand.com ]

Tepat jam 2.00, kami bersiap untuk menaiki bot. Kami meninggalkan Phi Phi Island, terus ke Phi Phi Lea semula untuk aktiviti snorkeling dan beramah mesra dengan monyet² pulau.. hehe. Kami dibenarkan untuk memberi makan kepada monyet² yang menanti kami di atas pokok di tepi tebing, tetapi dengan pengawasan beberapa orang tour guide. Seterusnya kami dibenarkan untuk snorkeling selama 40 minit di situ. Air yang jernih bak kristal memecahkan segala rahsia lautan..


[ pandangan dari atas bot.. jernih betul.. ]




[ ikan² yang optimis ]

Selesai aktiviti snorkeling, kami dijamu dengan buah²an segar - nenas dan tembikai yang manis² belaka di atas bot. Seterusnya, kami meneruskan perjalanan pulang ke Ao Nang Beach semula selama 1 jam.. maka berakhirlah aktiviti boat tour kami.. Perjalanan pulang kami tidak banyak bezanya dengan perjalanan pergi, bot kami melambung² dan terbang di lautan. Tapi kali ini saya rasa sudah 'terbiasa' dan tidak risau lagi. Mungkin kepenatan, barangkali. Akhirnya kami selamat sampai pada jam 4.00 petang.. alhamdulillah.. badan bagai dipukul rasanya, akibat hentakan kuat di dalam perjalanan. Ramai juga yang kuyup dalam perjalanan pulang.. Tetapi semua itu pengalaman. Pengalaman indah buat kami. Kami tiba di hotel hampir pukul 5.00 petang dan tiba masanya untuk berehat..

Bersambung.. lagi..






Related Posts with Thumbnails
 

note to self : breathe Design by Insight © 2009