10 Apr 2012

Jalan² Down Under : Perth II

Sabtu, 11022012

Pagi² kami bersiap² untuk ke zoo ~ Whiteman Park, Caversham untuk berjumpa dengan kanggaroo, koala, wombat dan lelain hidupan liar yang ada di Perth. Loqman ambil kami di hotel & bawa kami ke Whiteman Park. 

 Sempat lagi sebelum bertolak..

Loqman tunjuk skill..

Whiteman Park ini sangatlah luas kawasannya, selain tempat untuk hidupan liar, ada juga kawasan untuk picnic, kolam mandi dan beberapa muzium seperti Motor Museum dan Tractor Muzeum di dalamnya. Sampai di situ, ramai kanak² & famili bermandi manda di dalam pool, ada yang berbarbeque, picnic, sambut birthday dan sebagainya. Setiap kawasan dilengkapi dengan gazebo untuk famili berteduh, dan sudah tentunya susah juga nak berjumpa dengan sampah di sini. 


Gazebo untuk piknik..

 Swimming pool kanak² mandi-manda..

Kemudahan tandasnya sangat bersih dan luas. Kagum dengan tahap kebersihan di sana.. (cuma yang frust sentiasa ialah tiada waterhose..huhu). Kami mulakan perjalanan dengan menaiki tram lama yang dibawa pusing di dalam park. Kami bertiga je pun yang naik, memang selambalah kami bergambar pelbagai aksi atas tram tu..hehe. AUD5 untuk seorang. 

Dalam tram elektrik.. kami bertiga je pun..

Lepak jap tepi toilet.. hihi


Puas naik tram, kami turun dan mula berjalan ke Wildlife Park. Untuk ke Wildlife Park kami perlu bayar AUD10 seorang..untuk student macam Loqman, AUD8. Seperti biasa, saya tak berjumpa lagi dengan sampah dan trecking yang disediakan sangatlah cantik dan bersih untuk laluan pengunjung. Pelbagai haiwan yang pernah kami lihat & juga yang belum pernah dilihat ada di situ. Kami terus ke kawasan kanggaru dan di sini pengunjung dibenarkan untuk berinteraksi dengan semua kanggaru yang dibiarkan bebas. Kebanyakan kanggaru sedang berehat dan ada yang sedang diberi makan oleh pengunjung. Pelbagai saiz kanggaru dari yang paling kecil hinggalah yang paling besar. Yang berpoket dan tidak berpoket. Kebanyakan kuku kanggaru panjang dan tajam. Tapi memang kanggaru sangat comel wajahnya. Hihi.

Semua tengah berehat kekenyangan..

 
 Jinak & friendly kan?

Koala comel yang sangat sleepy.. hobi pun tidur.. hehe


 Subhanallah cantikkan warnanya..

Fuh ada banyaaaaak lagi gambar, tak sempat nak convert format & upload semua.. akan bersambung lagi selepas ini insyaAllah.. Tungguuu..

Bersambung lagi.. 

2 ♥ comments:

Minah Gedeban said...

Cantiknya...

Minah Gedeban said...

Cantiknya...

Post a Comment

What say you..? =)

Thanx for commenting.

May Allah bless u as always ♥♥♥

Related Posts with Thumbnails
 

note to self : breathe Design by Insight © 2009