18 Mar 2012

Jalan² Down Under : Perth 1

Catatan & gambar perjalanan baru² ini..
  
Khamis, 090212

Pukul 10.30 kami sudah di LCCT. Flight akan berlepas pada pukul 11.55 p.m. Ramainya yang akan ke Perth. Flight penuh & sesak dengan orang ramai yang majoritinya Chinese dan orang putih. Mujur kami berdua dapat duduk 1 row tanpa orang lain. Hehe. Boleh letak camera bagpack yang besar penuh 1 seat. Perjalanan hampir 6 jam memang menyesakkan & susah nak lelapkan mata bila flight penuh dan ada bayi depan kami tak henti² menangis kerana nak tumbuh gigi. Hihi. Serius, saya masih belum terasa teruja lagi sebenarnya. Entah kenapa, mungkin sibuk fikirkan pasal kerja semalam. Huhu ngeri. Lagi pun saya taknak terlalu teruja pun. Misi utama yang perlu dicapai : pergi konvokesyen Loqman, shoot gambar dia - sebab semua orang di rumah pun mesti ternanti² gambar konvo dia kan. Yang selebihnya, tak berapa penting sebenarnya.. hehe.


Jumaat, 100212

Seawal jam 5.40 a.m, matahari sudah mula terbit di langit Perth. Saya yang hampir terlelap mamai tercari² matahari di tingkap kapal. Nampak encik suami dah standby kamera di tangan, nak shoot first light katanya. Tak lama kemudian, kapal kami pun mendarat. Beratur panjang berjela bagai ular kena palu di kaunter kastam. Ditambah pula dengan rigmarole yang sangat ketat. Fuh bersemangat betul makcik² kastam membuka semua beg & kotak². Barang² yang tidak berlabel akan dirampas terus tanpa kompromi. Dan mungkin lepas tu dikendurikan oleh makcik² kastam tu juga kot..hihi. Syukur barang² kami berjaya melepasi pemeriksaan, cuma sedikit frust bila Milo yang encik suami bawa (konon nak minum milo macam biasa la) dan tuna mayonnaise tak berjaya kami bawa keluar. Tapi lega bila kek Red Velvet Cheese Brownies yang saya buat pagi sebelum bertolak tu untuk Loqman, lepas pula masa scanning. Termasuk juga sambal kentang bilis yang mama mertua saya buatkan untuk Loqman, juga lepas kerana saya letak label sendiri (reka² je) - harapnya tiada makcik kastam Perth Airport yang dapat baca (dan faham) tulisan saya ni ye..hehe.

 first light of Perth




Sangat lega bila berjaya membolos kan diri daripada pemeriksaan kastam yang panjang & lama. Keluar dari pintu kastam, tercari² budak tinggi kerempeng bertopi. Tak nampak pun. Keluar dari pintu ketibaan, tetiba ada suara menyapa & menepuk bahu encik suami. Haik! Bukan lagi si kerempeng tinggi melayang, dah nampak sasa (hoh!?) dan tough kononnya. Berkat rajin ke gym katanya. Haha. Seronok dia jumpa kami berdua. Macam melompat² anak kecil pun ada. Terus kami ke Starbuck untuk minum kopi. Kedai minum lain tak nampak pula.  Saya macam biasa, skeptikal dulu. "Eh boleh ke makan minum kat sini?". Loqman kata minum kopi boleh la. Makan sandwich /  menu lain memang tak payah laa. Kalau nak cookies pun boleh tapi kena tanya dulu bahan² yang digunakan. Saya lagi rela minum kopi atau jus atau air mineral je, tak makan pun takpe. Dalam flight, sebelum nak mendarat tu kami dah breakfast Nasi Lemak Pak Nasir (tak pernah dengar pun nama Pak Nasir ni bila teringatkan semua jenis nasi lemak popular di Kg. Baru.. hihi). Hentam sajalah, alas perut, takut kelaparan nasi di Perth konon.

 nasi lemak rendang, breakfast dalam flight

Selesai minum kopi, kami ke kaunter kereta sewa yang memang ada dalam Airport. Sambil tunggu kunci, encik suami pergi beli simcard & prepaid di kaunter Vodafone, AUD30 untuk tempoh sebulan, saya layan mengantuk di kerusi. Penuh Chinese sahaja di sekitarnya. Memang Chinese sangat suka tinggal di Australia. Dan yang ramai pun kebanyakannya student, nak hadiri konvo seperti kami juga la tu kot.

 
 gambar sambil tunggu kunci kereta & simcard.. hehe

Akhirnya dapat kunci kereta, Ford Falcon, 4.0 cc!.. Best, sebab besar, saya boleh baring sesuka hati di seat belakang. Loqman yang drive dulu, memandangkan encik suami penat & mengantuk tak cukup tidur dalam flight.

Destinasi pertama ialah di Cottesloe Beach. Saja jalan² dalam Perth. Tapi sepanjang perjalanan tu pun saya tidur dengan lenanya, hehe. Bila sampai ke destinasi, baru saya terjaga. Cuaca agak terik tapi berangin. Kami berhenti dan buka bekal yang Loqman bawak untuk makan². Sekali tengok, masyaAllah. Banyaknya makanan dia masak! Spaghetti Fusilli Bolognaise sebekas besar untuk makan 8 orang rasanya, sandwich telur & salami 3 tupperware, vanilla slice seorang 2 potong besar, air jus buah²an 2-3 botol. Sandwich yang Loqman buat punyalah tebal, ya Rabbi. Makan separuh pun dah kenyang terus. Kami bersila atas padang rumput karpet tepi jalan. Seberang jalan ialah pantai yang putih bersih pasirnya, biru muda air lautnya. Ramai juga warga Perth yang mandi-manda, walaupun jam menunjukkan pukul 12 tengahari! Menurut Loqman, walaupun panas terik, air laut di sana sangat sejuk, jadi antara sebab ramai yang mandi laut ialah untuk sejukkan badan sambil sunbathing. Padang rumput, laluan pejalan kaki dan jalanraya sangatlah bersih, sampah langsung tidak kelihatan.

pesbuk la tu..hihi




Playground untuk kanak² sahaja..

Kami duduk rehat² sambil menikmati terik matahari tapi nyaman ditiup angin Lautan Hindi yang sejuk. Sambil makan bekalan yang Loqman buat. Kami tak termakan pun spagetthi yang dia buat tu, sebab kenyang sangat pulak. Jadi tapau bawa balik hotel. Pukul 12.30 tengahari kami bergerak ke hotel sebab nak solat Jumaat dan rehat dulu, terlalu mengantuk sebelum boleh sambung berjalan² lagi..

 Vanilla Slice dalam ni.. ada 2 potong besar.. Loqman beli sorang satu  pack.. yummm.. 5.98AUD = RM19.. huhu

 Sangatlah banyak Spaghetti Fusilli Bolognaise Loqman buat bagaikan nak buat jamuan untuk 10 orang!

 Suka beg ni.. jauh dia berjalan.. hehe

 Piknik bawah pokok..

 Ni rupa Spaghetti Fusilli Bolognaise yang Loqman masak.. sedappp, tak sangka.. hihi

Lepas maghrib, Loqman datang dengan kereta ambil kami untuk pergi jalan² dan makan. Kami pusing² town dan berhenti di tepi padang luas berdepan dengan bangunan² tinggi yang cantik. Encik suami dah keluarkan semua kelengkapan favourite dia, tripod, external speedlight, softbox etc etc.. Confirm sesi bergambar akan jadi lama.. hehe.



Lompat gumbira sebab esoknya nak konvo.. hehe



Bagi mereka yang berbakat terpendam..hihi silalah hubungi nombor di atas..

Lepas bergambar, perut pun lapar. Kesemua kedai di Perth tutup jam 5.00 pm.. Hanya supermarket seperti Woolworth & AGI (macam Carrefour atau Tesco) yang buka sehingga jam 8-9 pm. Kedai makan / restoran pun kebanyakannya tutup awal. Mujur Loqman bawa kami ke Makan² kat Victoria Park. Restoran ni memang jual kebanyakan makanan Malaysia & western yang halal. Oleh kerana kami agak lewat sampai, restoran ni dah hampir tutup dan hanya boleh terima take away order sahaja. Saya order nasi goreng kampung, encik suami order nasi goreng dan Loqman order Mihun Goreng. Loqman drop kami berdua di hotel & dia balik ke rumahnya. Sampai ke bilik, kami terus buka nasi goreng yang dibeli pack dalam container plastik besar. Portionnya ya Rabbi, banyak betul! Sebekas pun cukup untuk dua orang. Tapi memandangkan kalau simpan dlm fridge pun, esoknya dah tentu tak mampu nak telan, jadi kami pun bersungguh la makan nasi goreng AUD9 = RM27 sebekas tu. Berbaloi jugak kot dengan harganya. Rasanya sedap juga, tapi saya tak mampu nak habiskan semua. Spaghetti Kuman masakkan yang tersimpan dalam fridge tu pun belum sentuh lagi. Lepas makan, solat Isyak dan terus saya tertido kepenatan.


Rasa sama macam yang di Malaysia..


Bersambung ke entry seterusnya..
 

7 ♥ comments:

Miz Winky said...

bestnye kak izz brjalan2..
weather kt sana mcmmna?
nmpk mcm sunny je..
panas die mcm malaysia x?

♥ Izzah Marzuki said...

Miz Winky : rasa nak stay terus kat situ.. hihi.. kat sana tgh summer, mmg panas terik tapi panas kering.. tak berpeluh pun sebab berangin.. :) lain dpd malaysia sbb malaysia panas lembab kan.. :)

eus said...

Alahai Izz.. saya sangat jeles tau.. rasa nak call jerk GRAFFITI HOTLINE tu... klau dapat, bleh duk sana... hahahaaa....

izzah marzuki said...

eh, akak, nama kita sama la! :) hehe

♥ Izzah Marzuki said...

Eus :
alaaaa jgn le jeles..nanti 1 fine day yus gi jugak ye, insyaAllah.. ohooo nak conteng² negara org yeeeee.. hihi

Anonymous said...

K.izz, sebut pasal nasik lemak pak nasir tu... Tringat masa sy preggy dulu. Mengidam nk mkn nasik lemak tu sgt2. Kebetulan ada course kat kl n masa nk balik johor, sy pun order la. Lepas ja pramugari bg nasik tu, sy makan x pandang kiri kanan. Hehe. (buruk kan?). Lepas dpt mkn, rasa lega sgt. :D.

~maziyah~

♥ Izzah Marzuki said...

Maziyah,

Hehe masa tu mmg la nasi lemak yg sejemput tu pun jadi sedap gile.. :D tq for reading anyway..

Post a Comment

What say you..? =)

Thanx for commenting.

May Allah bless u as always ♥♥♥

Related Posts with Thumbnails
 

note to self : breathe Design by Insight © 2009