19 Jun 2010

♥ I Will Survive, Pray For Me..

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum..



Minggu yang paling menyedihkan dan mengguriskan hati saya. Sangat². Walaupun sepanjang 2 tahun ini saya pastikan saya bersabar dengan sikap & tindakan dia, tapi sabar saya ada batasnya. Mungkin saya perlu extend lagi tahap kesabaran tu. Jadi lebih tinggi. Memandangkan dia makin lama makin menguji kesabaran saya. Dan saya perlu ubah strategi, bak kata hubby, oleh kerana saya dah tahu pun sikap & dah boleh agak pun apa yg dia akan lakukan untuk menganiaya kami, maka saya perlu act smart untuk sedia berlawan dengan sebarang kemungkinan!

Sepatutnya, saya tak perlu lagi ambil peperiksaan selama 3 hari, kerana peperiksaan itu telah digantikan pun dengan peperiksaan lain yg telah diuruskan oleh pihak HR. Tapi disebabkan dia telah pun mengambil peperiksaan tersebut pada tahun lepas, dia mati²an memaksa pihak pentadbiran untuk mewajibkan peperiksaan 3 hari itu ke atas saya. Sedangkan saya baru saja selesai duduki peperiksaan gantian oleh HR. Saya tidak faham apa motifnya. Ironinya, dia gagal peperiksaan yg dia dah ambil tu. Dia mahu saya turut rasai apa yg dia rasa?? Dia sanggup bertekak dengan pihak atasan supaya saya wajib ambil peperiksaan tersebut. Sanggup bertekak dengan boss di HR yang menganjurkan peperiksaan tu. Sehingga pada malamnya bos HR itu tidak dapat tidur & terpaksa ke hospital kerana hampir diserang sakit jantung! Akibat pressure yg diterima.. Huhu.

Saya akur dengan keputusan perlu juga hadapi peperiksaan 3 hari tu, walaupun saya telah membuang masa menduduki peperiksaan gantian tu. Untuk ke peperiksaan 3 hari, diberi dua pilihan, samada pada akhir bulan 6 ini atau pertengahan bulan 11 nanti. Saya telah memohon pada dia untuk mendaftar bagi bulan 11 nanti, kerana kurang persediaan, dan insyaAllah dalam masa 5 bulan saya sempat untuk siapsediakan diri. Malangnya permintaan saya itu tak diizinkannya! Bertegang urat juga saya cuba nak jelaskan padanya kenapa saya perlu ambil pada bulan 11, bukannya bulan 6 ini.. sebolehnya saya tidak mahu gagal! Ambil peperiksaan dalam short notice memang membahayakan diri, dan kebarangkalian untuk gagal tu tinggi! Menyakitkan hati jawapan dari dia, saya quote kan disini kata² dia :

Takpelah, awak ambil je dulu exam tu, kalau fail pun atleast awak dah tau mcm mana soalannya.. lepas tu ambil lagi skali dah ok la kot...
Aduh.. saya tak nak FAIL! Bukan saya kalau sengaja nak menggagalkan diri. Memang bukan saya. Dia nak saya fail kot? Dia nak saya gagal macam dia. Dia gagal peperiksaan tu. Dia nak saya ikut serta dia dalam senarai gagal. Mati²an saya pertahankan yang saya taknak nanti direkodkan saya pernah gagal peperiksaan, dalam Rekod Perkhidmatan saya. Tapi dia masih mengatakan tak apa..! Oleh kerana saya jadi geram, saya luahkan kata ni pada dia :

Saya PANTANG kalau gagal-gagal ni..!
Saya tau dia terdiam. Tapi di dalam hati saya ada bahang panas & saya tak dapat tahan lagi sehinggalah saya luahkan kata² tu pada dia.. Tapi, seperti selalunya, dia akan gelak & tersenyum sinis.. seolah² mengejek saya.. Okay. Kalau itu yang dia mahu, saya turutkan. Jadi saya pun meminta jasa baik dia untuk meminjamkan pada saya soalan peperiksaan yang dia duduki tahun lepas. Tapi sangat memeranjatkan, dia taknak bagi pada saya dan terus suggestkan saya ke perpustakaan di Nilai untuk cari soalan² lepas. Baiknya dia. Tersangat baik hatiiiii..


Tak apa. Saya turutkan katanya. Saya mendaftar juga peperiksaan bulan 6. Seterusnya saya menanti keputusan samada dipanggil untuk ke peperiksaan atau tidak. Dalam hati saya berdoa supaya tidak dipanggil, dan boleh dijadikan alasan untuk ke bulan 11 nanti. Setiap hari saya semak keputusan pendaftaran. Ada juga panggilan dibuat bertanyakan status permohonan.

Isnin lalu menjelaskan situasi saya..sesungguhnya saya telahpun dipanggil untuk ke peperiksaan 3 hari tersebut. Keputusan itu membuatkan saya kelamkabut. Tinggal 2 minggu lagi. Sungguh, saya belum bersedia apa pun. Saya segera ke perpustakaan di Nilai, 18 set soalan tahun lepas saya angkut pulang. Saya yakin usaha tangga kejayaan.

Minggu ini saya pergi mengadap dia. Saya perlukan cuti yang panjang 3-4 hari untuk revision & study. Saya tak punya masa lagi. Tiga topik besar perlu saya cover untuk peperiksaan ini. Saya sangat berharap saya dibenarkan cuti lama, memandangkan saya jarang ambil cuti (baru 2 hari bercuti sepanjang tahun 2010 ini) dan cuti ini sangat² penting bagi saya. Saya nyatakan saya perlu bercuti lama. Untuk peperiksaan. Pada awalnya dia memang tak izinkan. Terkejut besar saya. Biar betul. Saya pertahankan permintaan saya. Takkan saya nak redah jawab exam tanpa persediaan apa pun? Confirm la saya fail. Bila saya katakan macam tu padanya, dia tersenyum sinis..yang membuatkan saya rasa.. aiiiiiiiii geramnya..

Saya perlukan cuti 4 hari. Saya katakan padanya, dulu masa dia nak exam pun, dia siap ambil kursus intensif 4 hari dan terus cuti sepanjang minggu sebelum hari peperiksaan, boleh pun?? Kenapa saya tak diizinkan? Sedangkan dia sepatutnya lebih yakin dengan ilmu & pengalaman kerja lebih 20 tahun. Sedangkan saya belum pun masuk 3 tahun bekerja. Patutnya saya diberi persediaan yang lebih. Sambil tersengih dia pertahankan yang kursus intensif yg diambil tu atas permohonan sendiri. Memanglah, kebetulan tiada pula kursus intensif yang boleh saya ambil sebelum peperiksaan ini. Saya argue lagi, kenapa tak boleh saya ambil cuti lama, sedangkan pada minggu itu, tiada agenda besar yang penting dan tiada yang perlukan penglibatan saya walaupun pada minggu tersebut hanya saya & dia sahaja di ofis, yang lain perlu hadiri kursus di Bagan Lalang.. Dan saya pun berjanji akan siapkan semua kerja sebelum pergi. Dia cuma menjawab dengan riak wajah yg sombong :

Saya tak boleh duduk kat ofis sorang²..

Dalam erti kata yang lain, dia maksudkan yang dia taknak dia seorang yang terima memo, terima surat, jawab panggilan kerana dia rasakan dirinya begitu besar?? Tolonglahh.. Saya ambil peperiksaan ni pun sebab paksaan dari dia. Sekarang saya perlu buat persediaan untuk peperiksaan ini, dia pulak yang tak izinkan?? Apa ni?? Sangat² tak faham. Atau sengaja nak lihat saya gagal?? Sengaja tarik saya biar saya terjerumus & tersungkur?? Saya sangat marah.

Saya katakan yang saya sangat perlu cuti ini kerana melalui semakan saya pada kertas exam yang lepas, soalan agak susah.. nak tahu apa dia jawab dengan senyuman sinisnya ?

Memang susah pun.. saya dah ambil 3 kali pun, semuanya FAIL..!

Ya Rabbi..Ya Karim.. hendak sahaja saya bertanya, apa dia nak saya pun fail macam dia? atau dia nak tengok saya fail juga? Saya tak pandai untuk perang mulut scara hebat.. sekiranya saya marah, seluruh badan saya akan menggeletar.. mulut saya akan menggeletar & saya susah untuk berkata².. saya sangat benci bila saya perlu bercakap semasa marah..

Akhirnya saya katakan padanya, sekiranya saya rasa tak boleh, saya takkan hadir pada hari peperiksaan tersebut. Saya akan tarik diri dan akan pergi hanya pada bulan 11 nanti. Dan dia hanya menjawab:

Terpulang awaklah..


Hati saya terasa mendidih, saya menahan geram yang teramat.. saya takkan menangis depan dia hanya membuatkan saya nampak lemah di mata dia. Tidak, sama sekali. Dia membuatkan saya geram dan saya berazam untuk buktikan sesuatu pada dia. Saya perlu buat STATEMENT pada dia. Sangat perlu! Dia membuatkan saya berkobar² untuk lulus dan berjaya!

Dengan semangat dari hubby (greatest supporter ever!) dan kekawan senasib, saya akan cuba sehabis baik untuk lulus peperiksaan itu nanti. Tiada yang mustahil, jika kita berusaha keras, kan? Saya perlu buat satu statement besar, di mana statement tu nanti boleh menutup jurang besar yang dia reka antara saya dan dia. Saya perlu buktikan ILMU tidak mengenal faktor umur. Saya bukan berdendam. Tapi ini pengajaran kehidupan. Pengajaran buat saya, andai saya ditaqdirkan di atas, saya perlu ingat, saya perlu support yang di bawah saya. Bukan menganiaya. Bukan menindas. Bukan ambil kesempatan. Saya sedang lalui semua ini, saya tahu bagaimana rasanya diperlakukan sebegini. Saya janji pada diri, saya tidak akan lakukan seperti apa yg dia buat pada saya dan kawan².. Baba contoh pemimpin terbaik untuk saya contohi. Semua pekerja sayangkan dia. Even ramai x-staff nya add saya di Facebook semata² nak tahu perkembangan baba & nak bertanyakan khabar baba. Even x-driver nya selalu bertanyakan khabar baba melalui saya. Saya tahu dia tak pernah tindas pekerjanya. Sebab saya pernah bekerja dengan baba. Dan rakan² sekerja yg lain sendiri yang datang bercerita pada saya tentang baba. Apa yang berlaku hari ini pengajaran terbesar buat saya..

Walaupun saya telah ditolak dan hampir jatuh, saya akan bangkit dan pastikan saya akan melompat tinggi! Terima kasih abg, terus hebat menyokong dan bagi semangat yang sangat membuatkan saya bersemangat untuk berjaya. Terima kasih juga buat kawan² senasib: Nisya, Suganti, Sahzuan dan Hafiz.. walaupun kita setiap hari ditindas & dianiaya, tunggulah masanya kita akan buktikan kebenarannya! InsyaAllah.. Doakan saya lulus peperiksaan ini. Saya amat perlu untuk lulus. Sangat perlu. Sangat sangat perlu. Moga Allah mudahkan urusan saya kali ini, aminn. Saya perlu berusaha bersungguh² sekarang. Sekarang.




no matter what you throw at me, i will survive it and push through to the end.. you can't beat me.. your willingness to see me fail, is my chance for improvement! insyaAllah!




6 ♥ comments:

Noi❤AnL said...

Oh, inilah exam yang Kak Izz kena study tu ek....
Ok, all the best ya Kak Izz.. Buktikan pada dia Kak Izz boleh lulus even dia dah buat macam-macam kat akak HUHUHUHU

pencinta si bulan said...

all the best....I know you can do it....*hugsss*

Nor Anati said...

sabar kak sabar. goodluck akak! i know u can do it!

julie^beth said...

good luck

Amirah Azlan said...

dear kak izzah, no matter what she did to u..deep inside my heart i believe u can do it...go kak izzah! prove it to her! :D

♥ Izzah Marzuki said...

Noi❤AnL:
iye noi.. timakasih byk ye... mudahan lulus hendaknya.. aminnn..

pencinta si bulan:
thanks a lot along riena! *hugsss*

Nor Anati:
tima kasih banyak.. insyaAllah.. ;)

julie^beth:
thank u!

Amirah Azlan:
thanks a lot dear! insyaAllah..

Post a Comment

What say you..? =)

Thanx for commenting.

May Allah bless u as always ♥♥♥

Related Posts with Thumbnails
 

note to self : breathe Design by Insight © 2009